Csússz rá a téli sportokra Szavazz ránk

Ergonómia: Hogyan lehet egészségesen dolgozni az asztalnál? (TANÁCSOK ÉS TIPPEK)

Termékkatalógus

Frissítve: 2021. szeptember 16.

A számítógép előtt ülve ugyan nem leszel sportoló, de lehet, hogy nem lesz közvetlenül káros, és nem feltétlenül kell, hogy hát-, kéz- vagy nyakfájást okozzon. Ezért szükséges egy ergonomikus munkakörnyezet kialakítása, ami sokkal többet jelent annál, hogy nem görnyedve ülsz. Számos lehetőséget és szabályt ismerünk, amelyek egészségesebbé teszik a számítógépnél ülést. Sok esetben elég a meglévő szokások módosítása, de az is lehetséges, hogy az egészségtelen ülés és a fájdalmak oka nem más, mint a nem megfelelő felszerelés. Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan alakíthatod a munkahelyedet ergonomikussá.

Ergonómia

Ergonómia: Hogyan lehet egészségesen dolgozni az asztalnál? - TARTALOM

  1. Ergonómia: Mit jelent?
  2. A jó szék (csak) az alap
  3. Hálás leszel az állítható asztalért
  4. Monitortartó és -állvány: hogy ne fájjon a nyakad
  5. Ergonomikus egerek és billentyűzetek: kíméletesek a kézhez, hogy az egészséges maradjon

Ergonómia: Mit jelent?

Az ergonómia egy viszonylag tág terület, amely azzal foglalkozik, hogyan lehet a környezetet a lehető legjobban személyre szabni. Szűkebb értelemben a számítógép előtt végzett munkával kapcsolatban az ergonómiát úgy értjük, hogy a munkakörnyezetet hogyan lehet optimalizálni a hosszan tartó ülés káros hatásainak minimalizálása érdekében. Az ergonómiához tartoznak a helyes ülés szabályai, az eszközök/bútorok elrendezése, ami lehetővé teszi ezt az ülést, és egy megfelelő munkakörnyezet kialakítása, amely hozzájárul a helyes üléshez.

A helyes ülés nemcsak azt jelenti, hogy egyenesen ülünk, hanem azt is, hogy a monitor megfelelő magasságban van, a karok és a lábak megfelelő helyzetben vannak, a megfelelő helyeken megtámasztva, a szék és az asztal pedig a megfelelő magasságban van. Néha nem is szükséges leülni a számítógéphez - a standing office (az álló helyzetben végzett irodai munka) manapság egyre inkább elterjedt gyakorlatnak számít. Ha odafigyelsz a testtartásodra a számítógépnél, nemcsak a kellemetlen fájdalmakat kerülheted el, hanem az ülés hosszú távon is kényelmesebb és egészségesebb lesz, ami pozitív hatással lesz a hangulatodra és a produktivitásra.

A jó szék (csak) az alap

Az olyan munkakörnyezet létrehozása, amely nem károsítja az egészségedet, meglehetősen egyszerű. Csak tudni kell, hogyan kell csinálni. Az alapja, gyakorlatilag minden esetben, egy minőségi szék. Nem lehet egészségesen ülni egy rossz széken. Legalábbis néhány percnél tovább biztosan nem. Ha az egészséges ülés hosszú távú biztosítására van szükség, a széknek megfelelő támaszt kell nyújtania. Rendelkeznie kell megfelelő deréktámasszal, megfelelő hosszúságúnak kell lennie az ülőfelületnek, megfelelő méretű háttámlával, minőségi puha részekkel és ideális esetben karfával és fejtámlával is rendelkeznie kell.

Ergonomikus székek
A Herman Miller ergonomikus székek legendásak és csúcsminőségűek is. De elsősorban azok számára készülnek, akik valóban a legjobbat akarják, mert az áruk sokak számára csillagászatinak tűnhet. Alapvető felszereltségű, ergonomikus széket sokkal olcsóbban is vásárolhatsz.

De ez még nem minden  – az igazán  ergonomikus széknek széles körben személyre szabhatónak kell lennie, mivel minden embernek más a testfelépítése, ezért kissé más támaszra van szüksége mindenkinek. Igen, még az olcsóbb irodai székek nagy része is lehetővé teszi az ülés magasságának, a karfának magasságának és a háttámla dőlésszögének beállítását. A drágábbak és a jobbak lehetővé teszik az ülésmélység és az ülőfelület dőlésszögének állítását is. Egy ilyen székbe történő befektetés mindenképpen megéri, mivel nagy a valószínűsége annak, hogy pontosan a saját igényeidhez igazíthatod. A magasabb ár általában jobb minőségű anyagokat, és ennélfogva hosszabb élettartamot is jelent.

Ha most nem is tudsz befektetni egy igazán jó minőségű székbe, akkor javíthatsz a meglévő székeden egy kiegészítő derék- vagy háttámlával, egy puhább ülőpárnával vagy egy fejtámlával. Ez biztosan nem helyettesíti a minőségi széket, de ha úgy érzed, hogy a jelenlegi széked nem biztosít kellő támaszt vagy kényelmet egy adott helyen (általában a hátnál vagy a derék tájékán), ez megfelelő megoldás lehet.


i Az irodai székekkel kapcsolatos további tudnivalókat tudhatsz meg A helyes út az egészségesebb üléshez című cikkünkből, de meg is nézheted a választási segédletünket, Hogyan válassz irodai széket vagy karosszéket.

Hálás leszel az állítható asztalért

A helyes ülésről szóló leírásokban és cikkekben tájékozódhatsz az ízületek által bezárt megfelelő szögről. Ez általában a derékszög vagy az annál valamivel nagyobb szög. A megfelelő ülés elérésének első és legnagyobb lépése az ergonomikus szék, de önmagában nem old meg mindent. Az asztal, amelynek megfelelő magasságúnak kell lennie, szintén fontos. Igaz az az állítás, hogy a magasabb embereknek magasabb, az alacsonyabbaknak pedig alacsonyabb asztalra van szükségük. A megfelelő ergonomikus üléshez elengedhetetlen, hogy az asztal magassága állítható legyen az egyéni igényeknek megfelelően. Az állítható asztal azonban egy különleges lehetőséget is lehetővé tesz.

Ergonomikus asztalok
Az elektromosan állítható asztal magasságát egyszerűen és gyorsan módosíthatod.

Ez pedig az ún. standing office, vagyis az álló helyzetben történő munkavégzés. Úgy tűnik, ez lehet az egész napos ülés alternatívája, mivel egészségesebb. De nem minden esetben. Nem szabad azonnal az egész napos munkaidőt álló helyzetben tölteni. A legjobb a kettő váltogatása - egy ideig állni, egy ideig ülni, főleg eleinte. Ha egyszer-egyszer sétálsz egyet az irodában vagy a lakásban, és akár még edzel is egy rövid ideig, akkor az egész napos irodai munka negatív hatásait valóban a lehető legkisebbre lehet csökkenti.

i Ha az asztal túl magas neked, akkor a térd optimális hajlásszöge egy lábtámasz segítségével is elérhető.

Az állítható asztalok helyzetének változtatása nagyon egyszerű, és naponta többször is meg lehet csinálni. Kevésbé praktikus, de olcsóbb megoldás a fogantyúval ellátott állítható asztal. Egyszerűen a kívánt pozícióba "pattintható". Okosabbak és praktikusabbak az elektromos asztalok, amelyek magassága egy gombnyomással változtatható. Az elektromos asztalok általában több pozíció tárolására alkalmas memóriával rendelkeznek, ennek köszönhetően gyorsan és pontosan állíthatók. Előre beállíthatod az asztal pozícióját a saját igényeidnek megfelelően - pl. munkavégzés a számítógépnél ülve, munkavégzés ülve kézzel íráshoz, munkavégzés a számítógépnél állva - ezután már csak ezek közt kell váltogatni.

i Ha érdekel a gyakran emlegetett standing office, olvasd el cikkünket Standing Office, avagy hogyan dolgozzunk irodában és számítógéppel álló helyzetben?.

Monitortartó és -állvány: hogy ne fájjon a nyakad

Ahhoz, hogy egyenesen ülj vagy állj a számítógép előtt, a monitornak olyan magasságban kell lennie, amely támogatja a függőleges helyzetet. Ezt a magasságot a következőképpen írják le: a képernyő tetejének szemmagasságban kell lennie. Sok monitor, főleg az olcsóbbak, egyáltalán nem teszik lehetővé a magasság állítását, csak egy egyszerű állvánnyal rendelkeznek. A munkahelyi ergonómia ezen azonban biztosan nem fog megbukni, hiszen vásárolhatsz olyan monitorállványt, amely lehetővé teszi a testreszabást.

Ergonomikus monitor állványok
Az állvány segítségével két vagy több monitor ergonomikus elrendezése is egyszerűen megoldható.

A monitor karjai az asztallaphoz vagy a falhoz rögzíthetők, és a legnagyobb rugalmasságot biztosítják - a magasságállítás mellett a vízszintes helyzet megváltoztatása is nagyon egyszerű. Használhatod például akkor is, amikor a monitort egy kollégád felé szeretnéd fordítani. Olcsóbb alternatíva a szabadon álló állvány, amely általában a magasság állítását, valamint a monitor billentését és forgatását teszi lehetővé. Legyen szó karos vagy szabadon álló állványról, gyakran lehetőség van az egy vagy több monitorhoz alkalmas változatok közötti választásra.

A karos vagy a szabadon álló állvány használatának csak egy feltétele van - a monitornak rendelkeznie kell ún. VESA tartóval. A hátoldalán négy furat található, amelyek a tartó rögzítésére szolgálnak. Általában ez még az olcsóbb monitorokra is jellemző, de vannak olyan modellek, amelyek nem rendelkeznek VESA tartóval. De erre is van megoldás - a monitor saját állványát használod, amelyet aztán egy monitor emelvényre helyezel. A rugalmasság minimális, de a monitor legalább a megfelelő magasságban van.

Ergonomikus egerek és billentyűzetek: kíméletesek a kézhez, hogy az egészséges maradjon

Lehet, hogy meglepődsz, de a kezednek is nagyon megterhelő, ha számítógépen dolgozol. És általában nem teljesen egészséges módon. Ha normál billentyűzetet használsz, akkor gépelés közben szándékosan próbáld megfigyelni a kezeid helyzetét. Az alkar valószínűleg a billentyűzet közepe felé néz, de a csuklónál megtörik ez a pozíció, így az ujjak a monitor felé mutatnak. Ez határozottan nem egészséges, és az egész napos billentyűzeten végzett munka után jelentkező fájdalom a bizonyíték erre. És hasonló a helyzet az egéren lévő kézzel is - a csuklót úgy kell fordítani, hogy a hüvelykujj és a kisujj megérintse (vagy legalábbis megközelítse) az asztallapot. Ezekre a problémákra azonban van megoldás.

Ergonomikus kiegészítők
A Microsoft Sculpt Ergonomic már régóta az egyik legnépszerűbb ergonomikus kiegészítő készlet.

A megoldást az ergonomikus perifériák jelentik, különösen az ergonomikus billentyűzetek ergonomikus egérpadok és az ergonomikus egerek. Ezek általában nagyon különlegesnek tűnnek, de a hagyományos kiegészítőkkel ellentétben tiszteletben tartják a kéz természetes helyzetét. A billentyűzetek általában ergonómiailag íveltek, az egeret pedig az ún. „függőleges helyzetben” lehet fogni. Mindkettő hozzájárul ahhoz, hogy amikor a billentyűzetet vagy az egeret használod, a kezeid olyan helyzetben vannak, amely nagyon hasonlít ahhoz a helyzethez, amikor azokat lazán az asztalra helyezed. Csuklótámasszal kombinálva ez jelentősen csökkenti a hírhedt carpalis alagút-szindróma kockázatát.

i Az Alza.hu hírmagazinban további cikkeket olvashatsz:

Ha irodai munkát végzel, az ergonomikus hely kialakítása nagyszerű befektetés az egészségbe. Nemcsak számos rövid és hosszú távú fájdalomtól vagy testtartás-deformációtól kímélheted meg magadat, hanem a kényelmes és egészséges ülés következtében jobb lesz a közérzeted és hatékonyabb is leszel.

AlzaErgo Table ET2 fekete + TTE-01 140x80cm asztallap barna furnérral
Állítható magasságú asztal - asztallappal, elektromosan állítható 73cm - 123cm között, 1 motor, nyomógombos vezérlés, memória akár 3 pozícióhoz, max. terhelhetőség 80kg, 100-240V, forgácslap furnéros felülettel, barna színben, PVC élvédő csíkkal, méretek 1.8cm×140cm×80cm (Ma×Szé×Mé)

169 090 Ft
Kosárba
Átvehető: azonnal a Budapest Zugló átvevőhelyen
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: BUNAEY0807a
TOPSTAR Sitness 45 antracit
Irodai szék - egészséges, szinkronmechanika, zárral, deréktámasz és fejtámla, állítható kartámasz, egyensúlyozó elemek, fém és forgó szerkezet, huzat anyaga: textil és hálós anyag, ülés töltőanyaga: molitan (PUR hab), krómozott lábcsillag és lábak, műanyag görgők, felület: lágy felületekhez, szín: fekete, terhelhetőség: 110 kg

138 390 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: EPS001b
3DE ING Glider 360 ° szürke
Irodai szék - egészséges, szinkronmechanika, zárral, deréktámasz, fix kartámasz, fém és forgó szerkezet, huzat anyaga: textil, ülés töltőanyaga: molitan (PUR hab), műanyag lábcsillag és lábak, műanyag görgők, felület: kemény felületekhez, szín: szürke, terhelhetőség: 120 kg

373 990 Ft
Kosárba
Nem elérhető
Termékkód: DEX002b
3DE Asana Steel - fekete
Irodai szék - egészséges, szinkronmechanika, zárral, állítható kartámasz, egyensúlyozó elemek, fém és forgó szerkezet, huzat anyaga: textil és szintetikus bőr, alumínium lábcsillag és lábak, gumírozott görgők, felület: univerzális, szín: fekete, terhelhetőség: 130 kg

238 390 Ft
Kosárba
Nem elérhető
Termékkód: DEX001a1
MOSH ERGO2 A6 sárga
Nyakpárna - ergonómiai kialakítású, elasztikus memóriahabból, kényelmes anyagból készült eltávolítható huzattal, a kényelmes és egészséges ülés érdekében, egyedi kialakítás, méretek: 24x26x13 cm

12 190 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: MSH524a7
MOSH ERGO2 B1 Lumbar - rózsaszín
Deréktámasz - szintetikus szál, elasztikus szalag, szín: rózsaszín, memóriahab, 290mm × 460mm × 180mm (ma×sz×mé)

11 090 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: MSH524c2
MOSH ERGO2 A3 - piros
Deréktámasz - pamut, szín: piros, antibakteriális réteg és memóriahab, 400mm × 330mm × 90mm (ma×sz×mé)

11 090 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: MSH524a2
ANTARES Footrest Advanced
Lábtartó - műanyag, lábmasszázshoz, magasságállítás, állítható szög, mérete: 17cm × 45.5cm × 34cm (ma × szé × mé)

14 790 Ft
Kosárba
Átvehető: azonnal 2 átvevőhelyen
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: ARS190b
Kensington Solemate Plus Lábtartó
Lábtartó - műanyag, csúszásgátlós felület, magasságállítás, állítható szög, mérete: 12.7cm × 45cm × 35cm (ma × szé × mé)

22 490 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: NX751
Logitech MX Master 3 Mid Grey
Egér - vezeték nélküli, lézeres, 4000DPI, 7 gomb, felhasználói profilok, bluetooth és vezeték nélküli USB vevőegység, jobbkezeseknek, színe: szürke

31 090 Ft
Kosárba
Különleges ajánlat
Átvehető: azonnal 2 átvevőhelyen
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: MG125e2d1
AlzaErgo ErgoArm S65B Essential USB
Monitorállvány - asztali, 17"-32", max. terhelhetőség: 8 kg, dőlésszög +/- 90°, forgatási szög 180°, forgási szög 180°, VESA interfész: 100×100 és 75×75, szerelési készlet, kábelrendező rendszer, ívelt monitorhoz, USB 3.0 hub

27 590 Ft
Kosárba
Átvehető: azonnal 2 átvevőhelyen
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: AEY0842
Kensington Duo Gel egérpad - kék-fekete
Egérpad - anyaga: textil, csuklótámasszal, zselés párna, méretei: 25×18×2,7 cm, színe: fekete

Várható ár
több darab vásárlása esetén 6 740 Ft-tól
Lefoglalás
Várható időpont: február 2022
Termékkód: NX555b
CONNECT IT A6 fekete
TV tartó konzol - 13"-42"-os készülékekhez, fali, VESA 100×100, 200×200, 75×75 és 200×100, max. 20 kg-os terhelhetőség, billenés: +/-15°, forgatás: 90°, forgás: 360°, szerelési készlet, fischer dübelek, szerelési készlet és fischer dübelek

11 990 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: JD800c6
0
Nyomtatás
P-DC1-WEB15
27 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.
További információ Kevesebb információ