Válaszd ki azt az elemet az oldalon, amelyet a hiba érint
Obrovský výprodej

Több kamera a mobiltelefonokban: előnyük, működési elv és funkciók

Termékkatalógus

Cikk

Néhány éve még senki sem gondolt volna a létezésére, manapság pedig már szinte alapvető tulajdonságnak számít az alsó kategóriás mobiltelefonok esetében is. A duál kameráról van szó, illetve a több kamerás kialakítású okostelefonokról. A legjobb kamerával rendelkező készülékek érzékelőjének számában nincs felső határ, jóval több érzékelőt kínálnak a kettős kameránál. Azonban méltán teheted fel a kérdést: mi célt szolgál a duál, tripla vagy éppen négyszeres kamera a készülékeken.

Duál kamerás okostelefonok

Több kamerás mobiltelefonok - TARTALOM

  1. Hogyan jött létre a kettős kamera?
  2. A kettős és többérzékelős kamerák elve - hogyan működnek?
  3. Teleobjektív
  4. Széles látószögű kamera
  5. Makró kamera
  6. Mélységérzékelő
  7. Monokróm érzékelő
  8. A több kamera hozzáadása már trenddé vált

Hogyan jött létre a kettős kamera?

Napjainkban úgy tűnhet, hogy a dupla kamerák egyszer csak megjelentek a semmiből, ez azonban nem így van. Hogyha visszaemlékszünk, az első dupla kamerás okostelefont 2011-ben mutatták be, a HTC Evo 3D készülékről van szó. Mint ahogyan a neve is sugallja, kettős kamerát használ a felvételek készítéséhez és a háromdimenziós hatás eléréséhez. Ez a funkció akkor még nem lett azonnal trendi, ugyanakkor meghatározta a duál kamera fogalmát.

HTC Evo 3D kettős kamerával
HTC Evo 3D - az első mobiltelefon kettős kamerával.

Az elkövetkezendő években nem sok változás történt a dupla kamerák kapcsán, csupán az érdeklődés nőtt. A téma egy másik komoly megközelítése 2014-ben történt, amikor a HTC bemutatta az M8 modellt. Ezt követően további két évbe telt, amíg beindult a gépezet. A 2016-es évek elején nyert igazán értelmet a duál kamera, amikor ezzel a felszereltséggel megjelent az LG G5 készüléke. Majd még ugyanebben az évben ősszel az Apple bemutatta az iPhone 7 Plus készüléket kettős kamerával, ekkorra már felkapottá vált.

A kettős és többérzékelős kamerák elve - hogyan működnek?

Nem minden kamera érzékelő szolgálja ugyanazt a célt, hiszen a második (harmadik, negyedik stb.) érzékelőnek szinte mindig más a funkciója. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a több kamerás felszereltség esetében a kamera funkcióit nem a gyártó vagy a sorozat határozza meg, hanem az adott telefonmodell. Így mindig az érzékelőn múlik, hogy az mire használható.

Kettős kamera funkciói
A kamera érzékelőknek és lencséknek nagyon kis méretűeknek kell lenniük, így a gyártók más módon próbálják meg biztosítani a minőségi fotókat - itt jönnek képbe a több érzékelővel ellátott mobiltelefon kamerák.

Tehát habár a duál és több kamerás szerkezetek funkciója sokszor eltér, gyakran a lencsék együttműködve alkotják meg a végeredményt, vagy ezek a lencsék néha több látószöget kínálnak, sőt néha különleges effektekkel is bírnak. Az egyes érzékelők funkcióit több kategóriába sorolhatjuk.

i iPhone 11: nagyobb teljesítmény, fokozott tartósság és hármas kamera

A kamera lencse 1. funkciója: teleobjektív

A teleobjektív optikai zoommal rendelkezik, amely azt jelenti, hogy képes a felvételre közelíteni vagy távolítani. Emellett a készülék rendelkezik digitális zoommal, azonban közismert tény, hogy maga a zoomolás nem csak a kép nagyításának az eredménye. A digitális zoomal készített felvételek ugyanis az eredeti kép felbontását a hiányzó pixelek pótlásával orvosolják, amely nem fokozza a fotó észrevehető minőségét.

Például az új iPhone 11 Pro Max is teleobjektívvel rendelkezik.

Ezzel szemben az optikai zoom mindent optikailag old meg. A lencse az érzékelő előtt helyezkedik el, így egy nagyítóhoz vagy teleszkóphoz hasonlóan nagyítja a képet. Ha jó minőségű lencséről beszélünk, akkor a képminőség sem romlik, sőt ennek gyakran az ellenkezője igaz.

Manapság a teleobjektív számos zászlóshajó termékben megtalálható, mint például az új iPhone, a Samsung Galaxy S20 termékcsalád, a Huawei P30, a Note10 és még sok más. A verseny tárgya jelenleg az, hogy melyik készülék képes a nagyobb mértékű közelítésre. 2020 februárjában a Galaxy S20 Ultra 5G készüléke bemutatta büszkeségét, a 10-szeres hibrid optikai zoomot és az akár 100-szoros zoomot.

i Samsung Galaxy S20 (Preview): Bestia lélegzetelállító paraméterekkel

A kamera lencse 2. funkciója: széles látószögű kamera

A széles látószögű lencse népszerű a több kamerás készülékekben. Ez a fő kamerának biztosít egy rövidebb, körülbelül 10 mm-es fókusztávolságot. A rövidebb fókusztávolság szélesebb látószöget jelent, tehát több minden fér el a kijelzőn. Ez a mód ideális választás a természetfotók vagy az építészeti fotók készítéséhez.

Samsung Galaxy A40, ultraszéles érzékelő
Ez lehet a különbség aközött, amikor egy hagyományos érzékelővel vagy amikor a Samsung Galaxy A40 készülék 123 fokos, széles látószögű érzékelőjével készíted el a képet.

A két üzemmód közötti átmenet nem folyamatos, így csupán két fix fókusztávolság közül választhatsz. Ennek az üzemmódnak az alkalmazásakor fontos megjegyeznünk, hogy a fényképezni kívánt tárgy jó, ha kisebb, hogy az beleférjen a kijelző látószögébe. A széles látószögű lencse nem a legideálisabb választás a portrékhoz, mivel torzítja a képet, emiatt keskenynek és nyújtottnak tűnik tőle az arc, túlzottan nagy homlokkal. A halszemoptikás telefonok hatását szolidabb mértékben állíthatod legalább szoftverrel. Ugyanakkor, hogyha szeretnéd a legtöbbet kihozni a felvételből, ez még mindig csak egy éppen elfogadható kompromisszum.

Az LG márka volt az a gyártó, aki felismerte a második kamera lencse ilyen irányú alkalmazását. Legelőször az LG G5 készülékében használták 2016-ban és a mai napig nem hagyták maguk mögött ezt a technológiát, így találkozhatsz vele például az LG G8s ThinQ készülékében is.

i A dupla kijelzős LG G8X ThinQ mobiltelefon

A kamera lencse 3. funkciója: makró kamera

Egyre több makró érzékelővel rendelkező okostelefon jön velünk szembe a piacon. Talán már mindannyian találkoztunk a makrófotózással, amely általában nagyon érdekes. Egy ilyen fotózás alkalmával minden az adott tárgy vagy a természet részleteinek rögzítéséről szól, olyan nagyfokú részletességgel, amelyet még nagyon közelről sem láthatunk a szemünkkel. Erre tipikus példa a különféle felületek, kisebb rovarok vagy virágok részleteinek megörökítése. A makró érzékelő feladata tehát az, hogy nagyon kis távolságból közelítsen rá a fotóalanyra, és mindezt elmosódás nélküli végeredménnyel biztosítsa.

Makró felvétel
A makró felvétel képes a legapróbb részletek rögzítésére is.

A makró lencse egyáltalán nem számít szokványosnak, ennek ellenére sok alsó kategóriás okostelefonban megtalálható. A körülbelül 130 000 forintos árkategóriáig ott van például a Huawei nova 5T vagy az egyik legolcsóbb modell a piacon, a Motorola One Macro.

A kamera lencse 4. funkciója 4: mélységérzékelő

Olyan érzékelőket is gyakran integráltak az okostelefonok kameráiba, amelyek nem rögzítik közvetlenül a képet, hanem információt gyűjtenek a különféle hatások eléréséhez a kép elkészülte utáni feldolgozáshoz. A leggyakoribb ezek közül a bokeh effekt. A bokeh effekt egy erősen háttérmosott fotó, amely ezáltal a fotóalanyt helyezi a kép középpontjába. A digitális kamerák és a nagyméretű objektívek esetében ezt a hatást optikailag érik el. Minél nagyobb a lencse rekeszértéke és minél hosszabb a fókusztávolsága, annál hangsúlyosabb lesz a bokeh hatás, amely azt jelenti, hogy sokkal homályosabb és egységesebb lesz.

Portré mód
Ez az optikai bokeh hatás, amelyet egyes duál kamerás telefonok portré módban próbálnak elektronikusan szimulálni.

Azonban a miniatűr kamerákban egyszerűen fizikailag nincs hely ezeknek az optikai hatásoknak, így a gyártók kénytelenek voltak kitalálni valami mást a bokeh effekt eléréséhez. Pont ezért a második kamera gyakran csak közelségérzékelőként szolgál (mélységérzékelő), amely azt méri, milyen messze vannak az egyes elemek a képen. A telefon ezt követően feldolgozza az információt és digitálisan mossa el a hátteret.

Ez sajnos nem mindig működik hibátlanul, az olcsóbb telefonok esetében gyakran tapasztalhatunk kellemetlen hibákat, mint például a fotóalany kontúrja körüli nem fókuszált vagy szaggatott háttér vagy elmosódott előtér. Sok gyártó ezt a funkciót "portré mód"-nak hívja.

A ToF egy olyan fejlett mélységérzékelő, amely képes felismerni az egyes pontok közötti távolságot, de mégis mi a célja?

A kamera lencse 5. funkciója: monokróm érzékelő

A több lencsés kamerák utolsó funkciója, amelyet ebben a cikkben megvitatunk, egy monokróm, vagy más néven "fekete-fehér" érzékelőt jelent. A gyártók úgy vélik, a második lencse remekül használható a fekete-fehér fotózáshoz, hiszen az nagyobb részletgazdagságot és alacsonyabb zajszintet eredményez, mint a színes képek, amely kifejezetten igaz alacsony fényviszonyok között. Ezt úgy próbálják meg elérni, hogy két képet gyúrnak eggyé, mégpedig azért, mert a színkomponensek felismerése nélkül a monokróm érzékelő sokkal érzékenyebb a fényerőre. De vajon hogyan és miért?

i A tripla kamera már megfizethetőbb mobiltelefonokban is megtalálható, mint például a Doogee Y9 plus.

A színérzékelő különböző al-pixelekre osztható szkennelő pixelekkel rendelkezik a piros, zöld és kék fény érzékelésére. Tehát ahelyett, hogy kizárólag a teljes pixel fényerejét érzékelné, olyan képeket élvezhetsz, amelyek sokkal tisztábbak. Ez nem csak a kedvezőtlen fényviszonyok között készített képekre van jótékony hatással, hanem a dinamikatartomány egészére.

Huawei duál kamera
A monokróm érzékelő megtalálható a Huawei dupla kamerájában is, amelyet a neves Leica céggel együttműködve alkottak meg.

Azok az okostelefonok, amelyek monokróm érzékelőt használnak a dupla kamerában, magában foglalják a kiváló Huawei P20 vagy az újabb Nokia 9 PureView modelleket.

A több kamera hozzáadása már trenddé vált

A gyártók sokáig csak két kamera lencsével dolgoztak, annak ellenére, hogy a telefon hátlapja többet is elbírna. Komolyra fordítva a szót, az egyes gyártók nem csak a készülék hátlapjára épített érzékelők számában versengenek egymással, hanem az érzékelők által kínált funkciókban is. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem integrálják az összes eddig említett érzékelőt egyetlen olyan okostelefonba, amely még a legnagyobb elvárásokkal rendelkező, fotózást kedvelő mobiltelefon tulajdonosokat is kielégíti? A Xiaomi tudna erről mesélni, hiszen bemutatta a Mi Note 10 készüléket 5 különböző lencsével.
A legtöbb kamerával a Xiaomi Mi Note 10 rendelkezik, azonban más gyártók is fokozatosan zárkóznak fel.

A Xiaomi Mi Note 10 mobiltelefon nem csak a lencsék számával remekel, hanem új technológiákat is alkalmaz. A fő érzékelő óriási, 108 Mpx-es, ezt egészíti ki a 20 Mpx-es széles látószögű lencse, két, 12 és 5 Mpx-es teleobjektív és egy 2 Mpx-es makró lencse. A papírforma adatai mellett a készülék lenyűgöző 121 pontot ért el a DxOMark minőségértékelésében.

A Nokia 9 PureView készüléke is 5 kamerával büszkélkedhet, amelyet a Nokia 9 PureView 5 ismertetőben is kiértékeltünk, a középkategóriás telefonok között igazi gyöngyszem. Más készülékek csak 4 érzékelő kínálnak, mint például a Xiaomi Redmi Note 8T vagy a Samsung Galaxy A51. Manapság ezeket a nagyszámú érzékelőket a telefon hátlapján egy enyhén megemelt négyzetben helyezik el. Vajon mit rejt a jövő? Hány lencsére lesz szükségünk 5 év múlva? Biztosan tartogat még néhány meglepetést a jövő.

i Érdekelhet

Ha telefonvásárlás előtt szeretnéd megtudni, hogy milyen célt szolgál a készülék második, harmadik vagy negyedik lencséje, tekintsd meg ezt a termékleírást. Szeretsz ráközelíteni a felvételre? Esetleg az a célod, hogy minél több minden ráférjen a kijelzőre a fénykép készítésekor? Talán éppen egy makró felvételt szeretnél megvalósítani? Ezek alapján kiválaszthatod a számodra megfelelőt a telefon vásárláskor.

iPhone 11 Pro 64 GB éjzöld - Mobiltelefon
iPhone 11 Pro 64 GB éjzöld
Mobiltelefon - 5,8"-es kijelző, 2436 × 1125, OLED kijelző, 6 magos Apple A13 Bionic processzor, 4 GB RAM, 64 GB belső tárhely, 12 Mpx felbontású (f/1,8) + 12 Mpx felbontású (f/2) + 12 Mpx felbontású (f/2,4), hátlapi kamera, optikai zoommal, 12 Mpx felbontású előlapi kamera, optikai és elektronikus képstabilizátor, GPS, Glonass, NFC, 4G (LTE), Lightning port, single + eSIM, IP68 védelem, kártyafüggetlen, gyorstöltés 18W, vezeték nélküli töltés, 3046 mAh kapacitású akkumulátor, iOS 13,

-3% 387 990 Ft
377 990 Ft áfa nélkül 297 630 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: RI029b1
iPhone 11 128 GB sárga - Mobiltelefon
Több, mint98%Megbízhatóság
iPhone 11 128 GB sárga
Mobiltelefon - 6,1"-es kijelző, 1792 × 828, IPS kijelző, 6 magos Apple A13 Bionic processzor, 4 GB RAM, 128 GB belső tárhely, 12 Mpx felbontású (f/1,8) + 12 Mpx felbontású (f/2,4), hátlapi kamera, optikai zoommal, 12 Mpx felbontású előlapi kamera, optikai és elektronikus képstabilizátor, GPS, Glonass, NFC, 4G (LTE), Lightning port, single + eSIM, IP68 védelem, kártyafüggetlen, gyorstöltés 18W, vezeték nélküli töltés, 3110 mAh kapacitású akkumulátor, iOS 13,

299 990 Ft áfa nélkül 236 210 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 15:45-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: RI028c6
iPhone 11 Pro Max 64 GB asztroszürke
Mobiltelefon - 6,5"-es kijelző, 2688 × 1242, OLED kijelző, 6 magos Apple A13 Bionic processzor, 4 GB RAM, 64 GB belső tárhely, 12 Mpx felbontású (f/1,8) + 12 Mpx felbontású (f/2) + 12 Mpx felbontású (f/2,4), hátlapi kamera, optikai zoommal, 12 Mpx felbontású előlapi kamera, optikai és elektronikus képstabilizátor, GPS, Glonass, NFC, 4G (LTE), Lightning port, single + eSIM, IP68 védelem, kártyafüggetlen, gyorstöltés 18W, vezeték nélküli töltés, 3969 mAh kapacitású akkumulátor, iOS 13,

-3% 429 890 Ft
417 990 Ft áfa nélkül 329 130 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 15:45-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: RI030b3
OnePlus 7T Pro kék
Mobiltelefon - 6,67"-es kijelző, 3120 × 1440, AMOLED kijelző, 8 magos Qualcomm Snapdragon 855+ processzor, 8 GB RAM, 256 GB belső tárhely, 48 Mpx felbontású (f/1,6) + 8 Mpx felbontású (f/2,4) + 16 Mpx felbontású (f/2,2), hátlapi kamera, optikai zoommal, 16 Mpx felbontású előlapi kamera, optikai és elektronikus képstabilizátor, GPS, Glonass, NFC, 4G (LTE), USB-C, ujjlenyomat-olvasó a kijelzőn, dual SIM, kártyafüggetlen, gyorstöltés 30W, 4085 mAh kapacitású akkumulátor, Android 10,0,

277 690 Ft áfa nélkül 218 650 Ft
Kosárba
Átvehető: csütörtök 7.9. 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: ONE0071b1
0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Szállítás és fizetés Rólunk
Szállítás ide:
WEB0
25 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérõ
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket