ApF HU Akvizice ApF HU

Több kamera a mobiltelefonokban: előnyük, működési elv és funkciók

Termékkatalógus

Cikk

• Szerző: Szerkesztőség

Néhány éve még senki sem gondolt volna a létezésére, manapság pedig már szinte alapvető tulajdonságnak számít az alsó kategóriás mobiltelefonok esetében is. A több (korábban csak kettős) kamerás okostelefonokról van szó. A legjobb kamerás mobilok érzékelőjének számában nincs felső határ, jóval több érzékelőt kínálnak a kettős kameránál. Azonban méltán teheted fel a kérdést: mi célt szolgál a kettős, hármas vagy éppen négy kamera a készülékeken.

Okostelefonok kettős kamerával

Több kamerás mobiltelefonok - TARTALOM

  1. Hogyan jött létre a kettős kamera?
  2. A kettős és többérzékelős kamerák elve - hogyan működnek?
  3. Teleobjektív
  4. Széles látószögű kamera
  5. Makró kamera
  6. Mélységérzékelő
  7. Monokróm érzékelő
  8. A gyártók lemondanak a még több objektív hozzáadásáról

Hogyan jött létre a kettős kamera?

Napjainkban úgy tűnhet, hogy a kettős kamerák egyszer csak megjelentek a semmiből, ez azonban nem így van. Hogyha visszaemlékszünk, az első dupla kamerás okostelefont 2011-ben mutatták be, a HTC Evo 3D készülékről van szó. Mint ahogyan a neve is sugallja, kettős kamerát használ a felvételek készítéséhez és a háromdimenziós hatás eléréséhez. Ez a funkció akkor még nem lett azonnal trendi, ugyanakkor meghatározta a kettős kamera fogalmát és bizonyos értelemben "kikövezte az utat" a követői számára.

HTC Evo 3D kettős kamerával
HTC Evo 3D - az első mobiltelefon kettős kamerával.

Az elkövetkezendő években nem sok változás történt a kettős kamerák kapcsán, csupán az érdeklődés nőtt. A téma egy másik komoly megközelítése 2014-ben történt, amikor a HTC bemutatta az M8 modellt. Ezt követően további két évbe telt, amíg beindult a gépezet. A 2016-os év elején nyert igazán értelmet a duál kamera, amikor ezzel a felszereltséggel megjelent az LG G5 készüléke. Majd még ugyanebben az évben ősszel az Apple bemutatta az iPhone 7 Plus készüléket kettős kamerával, ami ekkorra már felkapottá vált.

A kettős és többérzékelős kamerák elve - hogyan működnek?

Nem minden kamera érzékelő szolgálja ugyanazt a célt, hiszen a második (harmadik, negyedik stb.) érzékelőnek szinte mindig más a funkciója. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a több kamerás felszereltség esetében a kamera funkcióit nem a gyártó vagy a sorozat határozza meg, hanem az adott telefonmodell. Így mindig az érzékelőn múlik, hogy az mire használható.

Kettős kamera funkciói
A kamera érzékelőknek és lencséknek nagyon kis méretűeknek kell lenniük, így a gyártók más módon próbálják meg biztosítani a minőségi fotókat - itt jönnek képbe a több érzékelővel ellátott mobiltelefon kamerák.

Tehát habár a kettős és több lencsés kamerák funkciója sokszor eltér, gyakran a lencsék együttműködve alkotják meg a végeredményt, vagy ezek a lencsék néha több látószöget kínálnak, sőt néha különleges effektekkel is bírnak. Az egyes érzékelők funkcióit több kategóriába sorolhatjuk.

i iPhone 13 (BEMUTATÓ): még jobb kijelző, professzionális kamera és hosszabb akkumulátor üzemidő

A kamera lencse 1. funkciója: teleobjektív

A teleobjektív optikai zoommal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy képes a felvételre közelíteni vagy távolítani. Emellett a készülék rendelkezik digitális zoommal, de ez nem nagyít a jelenetre, mivel egyszerűen csak ráközelít. A digitális zoommal készített felvételek ugyanis az eredeti kép felbontását a hiányzó pixelek pótlásával orvosolják, ami nem növeli észrevehetően a fotó minőségét.

Például az új iPhone 13 Pro is rendelkezik teleobjektívvel.

Ezzel szemben az optikai zoom mindent optikailag old meg. A lencse az érzékelő előtt helyezkedik el, így egy nagyítóhoz vagy teleszkóphoz hasonlóan nagyítja a képet. Ha jó minőségű lencséről beszélünk, akkor a képminőség sem romlik, sőt ennek gyakran az ellenkezője igaz.

Manapság a teleobjektív számos zászlóshajóban megtalálható, mint például az új iPhone, a Samsung Galaxy S21 sorozat, a Google Pixel 6 Pro és még sok más. A verseny tárgya az, hogy melyik készülék képes a nagyobb mértékű közelítésre, mindezt a legjobb minőség megőrzése mellett és melyik készülékkel lehet a legjobb fényképeket készíteni gyenge fényviszonyok mellett. A 2021-ben bemutatott Galaxy S20 Ultra 5G például akár 10-szeres hibrid optikai zoomolásra és akár 100-szoros Space Zoom-ra is képes.

A kamera lencse 2. funkciója: széles látószögű kamera

A több kamerás készülékekben népszerű a széles látószögű lencse. Ez a fő kamerának biztosít egy rövidebb, körülbelül 10 mm-es fókusztávolságot. A rövidebb fókusztávolság szélesebb látószöget jelent, tehát több minden fér el a kijelzőn. Ez a mód ideális választás a természetfotók vagy az építészeti fényképek készítéséhez.

Samsung Galaxy A40, ultraszéles érzékelő
Ez lehet a különbség aközött, amikor egy hagyományos érzékelővel vagy amikor a Samsung Galaxy A40 készülék 123 fokos, széles látószögű érzékelőjével készíted el a képet.

A két üzemmód közötti átmenet nem folyamatos, így csupán két fix fókusztávolság közül választhatsz. Ennek az üzemmódnak az alkalmazásakor fontos megjegyeznünk, hogy a fényképezni kívánt tárgy jó, ha kisebb, hogy az beleférjen a kijelző látószögébe. A széles látószögű lencse nem a legideálisabb választás a portrékhoz, mivel torzítja a képet, emiatt keskenynek és nyújtottnak tűnik tőle az arc, túlzottan nagy homlokkal. A halszemoptikás telefonok hatását szolidabb mértékben állíthatod legalább szoftverrel. Ugyanakkor, hogyha szeretnéd a legtöbbet kihozni a felvételből, ez még mindig csak egy éppen elfogadható kompromisszum.

Az LG volt az a gyártó, aki felismerte a második kamera lencse ilyen irányú alkalmazását. Legelőször az LG G5 készülékében használták 2016-ban és a mai napig nem hagyták maguk mögött ezt a technológiát, így találkozhatsz vele például a Xiaomi 11T Pro készülékben is.

i Xiaomi 11T és 11T Pro (BEMUTATÓ): nagyszerű kamera és 120 W-os gyorstöltés

A kamera lencse 3. funkciója: makró kamera

A mobiltelefon-gyártók körében népszerű lencsetípus a makró érzékelő. Talán már mindannyian találkoztunk a makrófotózással, amely általában nagyon érdekes. Egy ilyen fotózás alkalmával minden az adott tárgy vagy a természet részleteinek rögzítéséről szól, olyan nagyfokú részletességgel, amelyet még nagyon közelről sem láthatunk a szemünkkel. Erre tipikus példa a különféle felületek, kisebb rovarok vagy virágok részleteinek megörökítése. A makró érzékelő feladata tehát az, hogy nagyon kis távolságból közelítsen rá a fotóalanyra, és mindezt elmosódás nélküli végeredménnyel biztosítsa.

Makró felvétel
A makró felvétel még a legapróbb részleteket is képes megörökíteni.

A makró lencse egyáltalán nem számít szokványosnak, ennek ellenére sok alsó kategóriás okostelefonban megtalálható. A körülbelül 150 000 forintos árkategóriáig ott van például a Huawei nova 5T vagy a jó felszereltséggel bíró és érdekes ár-teljesítmény aránnyal rendelkező Poco F3.

A kamera lencse 4. funkciója: mélységérzékelő

Olyan érzékelőket is gyakran integráltak az okostelefonok kameráiba, amelyek nem rögzítik közvetlenül a képet, hanem információt gyűjtenek a különféle hatások eléréséhez a kép elkészülte utáni feldolgozáshoz. A leggyakoribb ezek közül a bokeh effekt. A bokeh effekt egy erősen háttérmosott fotó, amely ezáltal a fotóalanyt helyezi a kép középpontjába. A digitális kamerák és a nagyméretű objektívek esetében ezt a hatást optikailag érik el. Minél nagyobb a lencse rekeszértéke és minél hosszabb a fókusztávolsága, annál hangsúlyosabb lesz a bokeh hatás, amely azt jelenti, hogy sokkal homályosabb és egységesebb lesz.

Portré mód
Ez az optikai bokeh hatás, amelyet egyes duál kamerás telefonok portré módban próbálnak elektronikusan szimulálni.

Azonban a miniatűr kamerákban egyszerűen fizikailag nincs hely ezeknek az optikai hatásoknak, így a gyártók kénytelenek voltak kitalálni valami mást a bokeh effekt eléréséhez. Pont ezért a második kamera gyakran csak közelségérzékelőként szolgál (mélységérzékelő), amely azt méri, milyen messze vannak az egyes elemek a képen. A telefon ezt követően feldolgozza az információt és digitálisan mossa el a hátteret.

Ez sajnos nem mindig működik hibátlanul, az olcsóbb telefonok esetében gyakran tapasztalhatunk kellemetlen hibákat, mint például a fotóalany kontúrja körüli nem fókuszált vagy szaggatott háttér vagy elmosódott előtér. Sok gyártó ezt a funkciót "portré mód"-nak hívja.

i A ToF egy olyan fejlett mélységérzékelő, amely képes felismerni az egyes pontok közötti távolságot, bővebben erről Time of Flight érzékelő című cikkünkben olvashatsz.

A kamera lencse 5. funkciója: monokróm érzékelő

A több lencsés kamerák utolsó funkciója, amelyet ebben a cikkben megvitatunk, egy monokróm, vagy más néven "fekete-fehér" érzékelőt jelent. A gyártók úgy vélik, a második lencse remekül használható a fekete-fehér fotózáshoz, hiszen az nagyobb részletgazdagságot és alacsonyabb zajszintet eredményez, mint a színes képek, amely kifejezetten igaz alacsony fényviszonyok között. Ezt úgy próbálják meg elérni, hogy két képet gyúrnak eggyé, mégpedig azért, mert a színkomponensek felismerése nélkül a monokróm érzékelő sokkal érzékenyebb a fényerőre. De vajon hogyan és miért?

i A hármas kamera már megfizethetőbb mobiltelefonokban is megtalálható, ilyen például a Samsung Galaxy A12.

A színérzékelő különböző al-pixelekre osztható szkennelő pixelekkel rendelkezik a piros, zöld és kék fény érzékelésére. Tehát ahelyett, hogy kizárólag a teljes pixel fényerejét érzékelné, olyan képeket élvezhetsz, amelyek sokkal tisztábbak. Ez nemcsak a kedvezőtlen fényviszonyok között készített képekre van jótékony hatással, hanem a dinamikatartomány egészére.

Huawei kettős kamera
A monokróm érzékelő megtalálható a Huawei kettős kamerájában is, amelyet a neves Leica céggel együttműködve alkottak meg.

A gyártók lemondanak a még több objektív hozzáadásáról

A gyártók már nem ragaszkodnak a két objektív használatához, gyakran nemcsak a készülékbe épített érzékelők számában versengenek egymással, hanem az egyes funkciók megfelelő elhelyezésében is. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem integrálják az összes eddig említett érzékelőt egyetlen olyan okostelefonba, amely még a legnagyobb elvárásokkal rendelkező, fotózást kedvelő mobiltelefon tulajdonosokat is kielégíti? A Xiaomi tudna erről mesélni, hiszen ő mutatta be a Mi Note 10 készüléket 5 különböző lencsével. Ehhez hasonló volt akkoriban a Nokia 9 PureView is, amely szokatlan kialakítású fotómoduljával hívta fel magára a figyelmet. Azonban egyik sem vonzott igazán sok vásárlót. A gyártók mostanában maximum 4 objektívet építenek be, és úgy tűnik, a tendencia alapvetően az, hogy nem is növelik a számukat.

A Xiaomi Mi Note 10 több szenzorra támaszkodik, a fő szenzor 108 Mpx-es.

A gyártók inkább a minőséggel próbálják megnyerni maguknak a vásárlókat, amit például az érzékelők felbontásának növelésével igyekeznek elérni. Manapság már a 108 Mpx sem kivétel, ilyen kamerát kínál például a Realme 8 Pro vagy a Motorola G60. A kamerákban a mesterséges intelligencia (AI) használata a fényképek minőségének javítása érdekében szintén egyre nagyobb teret nyer.

i Az alábbiak is érdekelhetnek

Még mindig vannak egyérzékelős telefonok a piacon, de egyre gyakoribbak a többkamerás mobiltelefonok. Válassz a kamerarendszer specifikációit figyelembe véve. Tehát annak függvényében válassz kamerás telefont, hogy szeretnél-e például nagy távolságból zoomolni egy jelenetre, szeretnél-e minél többet befogni egy adott felvételbe, vagy makró felvételeket készíteni.

4,8 678×
iPhone 13 128 GB fehér
Mobiltelefon - 6,1"-es Super Retina XDR OLED kijelző 2532 × 1170 felbontással, 4 GB RAM, 128 GB belső tárhely, single + eSIM, Apple A15 Bionic processzor, kameramodul: 12Mpx (f/1,6) fő kamera + 12Mpx széles látószögű, 12Mpx felbontású előlapi kamera, GPS, NFC, LTE, 5G, Lightning port csatlakozó, IP68 vízálló, gyorstöltés 20W, vezeték nélküli töltés 15W, 3240 mAh kapacitású akkumulátor, megjelenés éve 2021, iOS operációs rendszer
247 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: RI036b1
Nyomtatás
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ