Hogyan szárítsuk meg a ruhaneműt a szárítógépben (TIPPEK ÉS TRÜKKÖK)

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva 

A ruhák szárítógépben való szárításának számos előnye van, így nem csoda, hogy a szárítógépek népszerűsége és nélkülözhetetlensége egyre növekszik. Nem árt ismerni néhány szabályt, amely megakadályozza, hogy a ruhanemű összemenjen a szárítógépben, vagy más módon akaratlanul tönkremenjen. Ez a cikkünk mindent elárul arról, hogyan kell megfelelően szárítanod a ruhaneműid a szárítógépben, hogyan ne tedd tönkre őket, és hogyan használd ki teljes mértékben ezt a nagyszerű készüléket.

Hogyan szárítsuk a ruhaneműket a szárítógépben

Hogyan szárítsuk meg a ruhákat a szárítógépben- TARTALOM

 1. Hogyan működik a szárítógép?
 2. Mit száríthatok a szárítógépben?
 3. Mit ne tegyek a szárítógépbe?
 4. Ruhák szárítása a szárítógépben - tippek és trükkök
 5. Öblítő és szárítógép - miért ne használj öblítőt a szárítógépben
 6. Modern szárítógépek - azaz hogyan szárítsuk meg a ruhákat aggodalom nélkül
 7. Hogyan tisztítsuk ki a szárítógépet
 8. Miért vásárolj szárítógépet
 9. Szárítógépek és vélemények

Hogyan működik a szárítógép?

A ruhák szárítókötélen való szárítása a lakásban nem túl praktikus. A szárítókötelek helyet foglalnak, penész alakulhat ki vagy elterjedhet, nem moshatsz egyszerre több adag ruhát, mert nincs hová kiteregetned. Ezzel szemben a szárítógép sok helyet takarít meg a lakásban, megszabadít a vasalástól, a ruhák gyönyörű illatosak lesznek és megszabadulnak a hajaktól, csomóktól, szöszöktől. És hogy hogyan működik egy ilyen szárítógép?

A szárítógépek alapvetően a forró vagy meleg levegővel történő szárítás és az azt követő hűtés elvén működnek. A szárítógép levegőt szív be és a kiválasztott hőmérsékletre melegíti. Meleg vagy forró levegővel távolítja el a ruhanemű nedvességét. A szárítás végén a szárítógép hideg levegővel átfújja a ruhaneműt, ami biztosítja, hogy az anyag ne legyen gyűrött. A szárítás során keletkezett felesleges folyadékot a szárítógép elvezeti a dobból. A felesleges nedvesség (kondenzátum) eltávolításának módja szerint megkülönböztetjük a szárítógépek alapvető típusait: légkivezetéses és kondenzációs.

 • A légkivezetéses szárítógépek eltávolítják a gőzt a készülékből és a helyiségből (az épületből). Működéséhez építési módosításokkal biztosítani kell a vízelvezetést. Ezért a légkivezetéses szárítógépek hazánkban nem túl elterjedtek, annak ellenére, hogy alacsony vételáruk és viszonylag alacsony fogyasztásuk van.
 • A kondenzációs szárítógépek forró levegővel szárítják a ruhaneműt, amely ismét lehűl a szárítógép belsejében, és a ruhaneműkből származó kondenzvíz közvetlenül a szennyvízcsatornába vagy a kondenzátumtartályba kerül. A fűtőtesttel ellátott kondenzációs szárítógépek a hideg és meleg áramkör elvén működnek, és a szárítógép környékéről származó hideg levegőt használják a kondenzátor hűtésére. Nem használnak maradék hőt, és energiaigényesebbek. Ezzel szemben a  hőszivattyús kondenzációs szárítógépek csak egy zárt körrel rendelkeznek. A forró levegőt nem szobahőmérséklet, hanem a párologtató hűtőközege hűti. A kondenzációs szárítógépek maradék hőt használnak fel, és ezért energiatakarékosabbak. A dobba fújt levegő alacsonyabb hőmérsékletének köszönhetően a hőszivattyús szárítógépek lehetővé teszik a finom ruhaneműk kíméletesebb szárítását. Néhány szárítógépben akár gyapjút vagy selymet is száríthatsz.
Hogyan szárítsuk a ruhaneműket a szárítógépben
Nincs több csúnya ruhaszárító és egy rakás ruhadarab, amely vasalásra vár! A szárítógép helyet szabadít fel a lakásban, és sokkal könnyebbé teszi a vasalást.

Mit száríthatok a szárítógépben?

Az, hogy milyen ruhákat száríthatsz a szárítógépben, nagyon függ a szárítógép képességeitől és technológiájától. A mai modern szárítógépek olyan kíméletesek, hogy biztonságosan megszáríthatják a bennük lévő legfinomabb és legkényesebb ruhadarabokat is. Ha azonban a szárítógép nincs felszerelve nagyon kényes vagy más módon kíméletes ruhaneműkhöz kifejlesztett programokkal, akkor a szárítógépbe csak az arra alkalmas ruhákat töltsd be. Azt, hogy mit ne száríts meg a szárítógépben, megtudod a ruhán elhelyezett szárítógépben nem szárítható jelölésről. És hogy mit jelentenek a ruházati cédulákon található egyes szimbólumok?

Szimbólumok a ruházati cédulákon
A négyzetben elhelyezett kör alakzat a szárítógépben szárítható ruhanemű szimbólumát jelöli. Ha ez a szimbólum át van húzva, a gyártó nem javasolja a ruhadarab szárítását a szárítógépben. Egy pont a négyzetben azt jelenti, hogy a ruhadarab csak alacsony hőmérsékleten szárítható. A négyzetben elhelyezett két pont lehetővé teszi a ruhanemű megszárítását egy normál szárítási program során.

A valóság azonban az, hogy ha szigorúan betartod a ruházati címkéken található szimbólumokat, akkor azt tapasztalod, hogy szinte semmit sem tehetsz a szárítógépbe. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy a szárítógépben összezsugorodik a ruhanemű, meggörbül a cipzár, károsíthatja a puha és selymes szöveteket, és elveszítik a ruhaneműk rugalmasságukat. Ha tétovázol, tarts be egy szabályt - a mosógépben kimosott ruhákat beteheted a szárítógépbe is. Mindig válassz rövidebb és kíméletesebb programot a lehető legalacsonyabb hőmérséklet mellett. Ha szükséges, megismételheted a szárítást, vagy hagyhatod, hogy a ruhák akasztón száradjanak meg.

Mit ne tegyek a szárítógépbe?

A szárítógép esetében mindenképpen érdemes alaposan áttanulmányozni a kézikönyvet, ahol a gyártó részletesen bemutatja, hogy az adott szárítógépben mely típusú ruhákat lehet szárítani és melyeket nem, illetve, hogy mi nem kerülhet be semmiképpen sem a szárítógépbe. Jelentős különbségek vannak a szárítógépek és azok képességei között. A ruhaszárításnál a szárítógép hőmérséklete - amely a különböző anyagoknál eltérő - szintén fontos szerepet játszik.

És milyen ruhaneműt ne tegyél a szárítóba? Ha a szárítógép ezt kifejezetten nem engedélyezi, légy óvatos és elővigyázatos a következő anyagokkal kapcsolatban:

 • Rugalmas ruhanemű - a magas hőmérséklet káros a rugalmas ruhaneműk számára. A szálak magasabb hőmérsékleten károsodnak, és a ruhanemű összemehet, vagy elveszítheti alakját és rugalmasságát.
 • A szárítógépekről köztudott, hogy gyapjúból, selyemből vagy csipkéből készült ruhákat zsugorítják, és a magas hőmérséklet sem passzol ezeknek az anyagoknak. Ha hagyod, hogy egy gyapjú pulóver vagy selyem blúz magas hőmérsékleten száradjon, akkor szinte biztosan kisebb méretű ruházatot húzol ki a dobból. Ezenkívül a csipke nemcsak összemehet, hanem el is szakadhat.
 • A szárítógépben szárított, vasalt képekkel ellátott ruhadarabok helyrehozhatatlanul károsodhatnak. A vasalható kép megrepedhet, elszakadhat vagy lehámozódhat.
 • Ne tegyél gumi részeket tartalmazó ruhaneműt a szárítógépbe, és ne tegyél cipőt a szárítógépbe, ha a talpuk ragasztott. Ezek leválhatnak a forró levegő hatására.
 • A szárítógépbe nem alkalmasak műanyag cipzárral ellátott ruhák sem, amelyek megcsavarodhatnak. Szintúgy a kipárnázott melltartók, amelyek deformálódhatnak.
 • Kerüld a szárítást olyan ruhadarabok esetében, amelyek bármilyen gyúlékony anyagot tartalmazhatnak, például hajlakkal szennyezett törölközőket.
 • Az üvegszálas szöveteket, amelyek néha előfordulhatnak például függönyöknél, nem szabad szárítógépben szárítani. Általánosságban nem ajánlott a függönyöket szárítógépbe tenni, jobb, ha mosás után azonnal felfüggeszted őket, és hagyod szabadon száradni.
Ruhanemű szárítása a szárítógépben
Mi nem tartozik a szárítógépbe? Ne tedd ki a selyem, gyapjú és csipke ruházatot magas hőmérsékletnek. Légy óvatos, ha rugalmas ruhákat és ruhaneműket szárítasz nyomtatott mintákkal vagy különféle díszekkel.

Ruhák szárítása szárítógépben – tanácsok és tippek

Van néhány tippünk számodra, amelyeket érdemes betartanod, hogy a szárítógépben szárítva ne menjenek tönkre a ruháid. Már a mosógépben megkezdődik a helyes eljárás a szárítógépben lévő ruhák szárítására és azok összezsugorodásának megakadályozására.

 1. A ruhanemű mosásakor ne vidd túlzásba a mosópor mennyiségét. A ruhákban maradt mosópor szárítás közben felszabadul, és foltokat hagyhat a ruhán.
 2. Szárítás előtt alaposan csavartasd ki a ruhaneműt a mosógépben.
 3. Vedd figyelembe a szárítógép kapacitását. Ha a javasoltnál többet töltesz be, a ruhanemű szárítás után is nedves maradhat. Ráadásul gyűröttebb lesz, mert nem lesz elegendő hely a dobban.
 4. Fordítsd ki a nyomtatott mintákkal, flitterekkel, gyöngyökkel és egyéb különféle díszekkel ellátott ruhákat, mielőtt a szárítóba helyeznéd őket.
 5. Kapcsold be a cipzárakat és gombokat a ruhák és a szárítógép dobjának védelme érdekében. Olyan ruhákat, amelyek műanyag cipzárral rendelkeznek csak a legalacsonyabb hőmérsékleten szárítsd a szárítógépben. A műanyag cipzár megcsavarodhat a hő hatására.
 6. A cipőket a szárítógépben speciális kosarakban szárítsd, amely megvédi őket.
 7. Szárítás előtt mindig helyezd a finom és mini fehérneműket (tangát) vagy melltartókat speciális védőzsákokba.
 8. Ha csak a tiszta ruhaneműt szeretnéd megszabadítani például házi kedvenceid szőrszálaitól, használd a Refresh programot, amely a ruhaneműt csak átfújja, és nem használ magas hőmérsékletet.
 9. A szárítógépbe helyezés előtt távolíts el a ruhákból minden olyan tárgyat, amely meggyulladhat a dobban - öngyújtókat, gyufákat.
 10. Túl nagy méretű ruhaneműt, például hálózsákokat, párnákat, ágytakarókat csak akkor száríts a szárítógépben, ha a gyártó ezt kifejezetten megengedi, és a szárítógépnek van egy speciális programja ezekhez a nagy méretű textildarabokhoz, amely lehetővé teszi a paplanok szárítását is a szárítógépben.
 11. Rendszeresen tisztítsd át a szárítógép szűrőit, amelyek felfogják a hajat, a szöszöket és a port.

Hogyan osztályozzuk a ruhákat a szárítógépbe

Általában ugyanazt a típusú ruhaneműt helyezed a szárítógépbe, amelyeket egy adagban együtt mosol. Az utólag kiválasztott szárítási programok fontosak, amelyeket hozzá kell igazítani a speciális szövet- és anyagfajtákhoz.

Hogyan száríts cipőket a szárítógépben

Valaki teljesen ellenzi a cipők szárítógépben való szárítását, mások pedig dicsérik. Igen, a cipőket lehet szárítógépben szárítani, de ajánlott ezt egy speciális kosár segítségével végezni, és ha ragasztott lábbelikről van szó, akkor csak alacsony hőmérsékleten. Ha cipőt teszel a szárítógépbe csak úgy szabadon, a szárítógépben lévő speciális kosár nélkül, ez kockázatot jelenthet mind a dobra, mind magukra a cipőkre nézve. Ha a cipő ragasztott, és magas hőmérsékletnek teszed ki, akkor könnyen szétválhat.

Cipőszárító BEKO DH 8644 CSDRX Cipőszárító kosár Electrolux E4YHRACK01
A szárítógépben lévő cipők szárításához használj speciális cipőkosarat, amelyet többek között plüssjátékok vagy melltartók szárítására is használhatsz.

Tollkabát szárítógépben történő szárítása

A toll szárítása a szárítógépben nem jelent problémát, sőt, a szárítógép kiváló eszköz a kabátok vagy a mellények szárításához. Valójában, ha otthon a valódi tollkabátod szeretnéd kimosni, akkor otthonra is be kell szerezned egy szárítógépet. Egyéb esetben jobb, ha a tollkabátot egyenest a tisztítóba viszed. Ha mosás után szárítón vagy fűtőtesten szárítod, a tollak egy helyen gyűröttek maradnak, és így csökken a tollkabátod minősége.

Hogyan szárítsd a tollkabátot szárítógépben? Lehet, hogy a szárítógépednek van tollprogramja, vagy válassz egy programot a kabátok szárításához, vagy alacsony hőmérsékletű programot kényes ruhákhoz. Soha ne használj forró levegőt, csak meleg levegőt. Fontos, hogy szárítógépbe alkalmas golyókra vagy labdákra lesz szükséged, mert a kabátok szárításakor vissza kell nyerned a bolyhos, dús textúrát. Egyszerűen be kell helyezni őket a dobba a kabáttal együtt. Ezeket a golyókat többször is használhatod.

i Nem elég, hogy a szárítólabdák 25%-kal megrövidítik a szárítás időtartamát, de nekik köszönhetően a ruhaneműid gyönyörűen puhák és könnyedek lesznek. A szövetek vegyszerek használata nélkül is megpuhulnak. A szárítógépbe való labdákat többször is felhasználhatod.

Finom és kényes ruhaneműk szárítása szárítógépben

Mint fent említettük, a szárítógépben való szárítás egyáltalán nem ajánlott sok ruhadarabhoz. Ez különösen vonatkozik a finom, kényes fehérneműkre, mint például a selyem, gyapjú, viszkóz vagy funkcionális ruházat. Ugyanakkor, ahogy manapság a legtöbb modern mosógépben "kézi mosás" program is megtalálható, úgy a modern szárítógépeknél is megtalálható egy program, amely kíméletes ezekkel az anyagokkal és károsodás nélkül szárítja őket. Ha a szárítógéped nem rendelkezik ilyen programmal, és mégis finom szöveteket szeretnél szárítani, válaszd inkább a legrövidebb programokat a legalacsonyabb hőmérséklet mellett, és tedd az apró ruhadarabokat speciális védőcsomagolásba.

Öblítő és szárítógép – miért ne használj öblítőt szárítógépben

Mindenki puha és gyönyörűen illatos ruhaneműt szeretne mosás után. Ezért mosáskor szívesen adagolunk öblítőt. De a ruhák szárításakor fontos tudni, hogy a szárítógépek és az öblítők nem éppen a legjobb barátok. Ezért, ha ruhanemű szárítását tervezed, ne mosd ki öblítővel, vagy esetleg csak az ajánlott adaggal. Az öblítő eltömítheti a szárítógépet. Különösen a nagyobb mennyiségű öblítőszer a eltömítheti a szűrőket, érzékelőket és a szárítógép egyéb fontos belső részeit. Egy idő után szakszerűen ki kell tisztíttatnod a szárítógépet, a legrosszabb esetben pedig a készülék helyrehozhatatlanul megsérül.

A szárítógép és az öblítő nem tűrik meg egymást, de a jó hír az, hogy maga a szárítógép szép könnyeddé teszi és megpuhítja a ruhaneműt. Különösen a gőzprogrammal rendelkező szárítók helyettesíthetik a különféle lágyítókat. Azonban, ha nem tudod elképzelni a mosást öblítő nélkül, mert illatos ruhaneműre vágysz, és különféle illatok után kívánkozol, megvásárolhatod a kifejezetten szárítógépekbe tervezett illatosítókat és frissítőszereket

Szárítógép illatosító COCCOLINO Intense Fresh Sky Szárítógép illatosító MIELE Rose csak Miele szárítógépekhez
Az öblítőszer egyszerűen nem tartozik a szárítógépbe, de ha illatos kendőket vagy szárítógépbe szánt illatosítókat adsz a szárítógéphez, akkor a ruhanemű szárítás után gyönyörűen illatos lesz.

Szárítógépbe szánt illatosítók

Az illatosítók lehetőséget kínálnak arra, hogy illatos ruhaneműt vegyél ki a szárítógépből. Elég csak a szárítási folyamat során hozzáadnod őket a szárítógéphez. Egyenletesen oszlanak el minden ruhaneműben, és előnyük, hogy az illat intenzitását magad szabályozhatod a mennyiség szerint.

Szárítógépbe szánt kendők

Az illatos kendők helyettesíthetik a szárítógépben az öblítőt. Segítenek a ruhanemű lágyításában, ugyanakkor kellemesen beillatozzák a ruhaneműt. A szárítógépbe szánt kendők antisztatikus hatásúak és csökkentik a gyűrődést, megkönnyítve a vasalást.

Szárítógépbe szánt labdák

szárítólabdák vegyszerek használata nélkül, jelentősen megpuhíthatják a ruhaneműt. Előnyük, hogy akár 25%-kal is csökkenthetik a szárítási időt, ezzel időt és energiát takarítanak meg. Vannak, akik klasszikus teniszlabdát használnak, de javasoljuk, hogy csak ruhák szárítására tervezett termékeket használj.

Szárítólabdák
A szárítógépbe szánt labdák gyönyörűen könnyeddé teszik és megpuhítsák a ruhaneműket. Emellett akár 25%-kal is lerövidítik a szárítási időt.

Modern szárítógépek avagy hogyan lehet félelmek nélkül szárítani a ruhákat szárítógépben

Igazából már régóta nem mondhatjuk azt, hogy nem helyezhetünk kényes ruhaneműt a szárítógépbe. Jelenleg olyan szárítógépek vannak a piacon, amelyek nemcsak maguk a ruhák, hanem az anyag felismerésére is képesek, és meghatározzák a szárításhoz megfelelő programot és a program hosszát. Olyan technológiákkal vannak felszerelve, amelyek a legkényesebb ruhákat is megvédik, így kedvenc ruhadarabjaid félelem nélkül száríthatod meg.

Finom és kényes szövetekre szánt programok

Még az olyan kényes anyagokat is, mint a gyapjú, a selyem vagy a funkcionális ruházat, nyugodtan behelyezheted a szárítógépbe, amely a modern technológiáknak köszönhetően biztonságosan szárítja még a csak kézi mosásra alkalmas ruhákat is. Egy ilyen szárítógép kiválaszt egy olyan programot, amely az adott anyaghoz igazodik, és nemcsak a szárítógép hőmérsékletét igazítja hozzá, hanem a dob mozgását is. Nagyon érzékeny szenzorokkal figyeli a teljes szárítási ciklust. A páratartalom-érzékelő folyamatosan méri a szárítógép hőmérsékletét, páratartalmát, és szükség szerint pontosan beállítja a szárítási időt. Tehát a ruhákat soha nem éri szükségtelen hő.

AEG T8DBG68SC szárítógép AbsoluteCare rendszerrel Electrolux PerfectCare 800 EW8H259SCT szárítógép DelicateCare rendszerrel
Legyen szó funkcionális ruházatról, gyapjúról vagy selyemről, azok innovatív technológiák, amelyek a dob megfelelő hőmérsékletét és mozgását igazítják az adott szövettípushoz - garantálják, hogy a ruházat minősége megmaradjon, és a ruháid továbbra is remekül nézzenek ki.

Gőzprogrammal felszerelt szárítógépek

Ha azt szeretnéd, hogy a ruhaneműid mosás után puha tapintásúak legyenek, szinte vasalás nélkül, akkor a gőzprogrammal felszerelt szárítógép pontosan ezt teszi lehetővé. A gőz helyettesíti a különböző öblítőszereket, és jelentősen csökkenti a ruhák gyűrődését. Megszabadít a szagoktól, baktériumoktól és atkáktól is, amelyeket minden allergiás értékelni fog a háztartásban. Az újdonsült anyák örömmel fogadják azt is, hogy gőzprogrammal már nem kell vasalniuk a szárítógépből az újszülötteknek szánt dolgokat.

i A szárítógép ideális az allergiások számára, mivel elpusztítja a baktériumokat és eltávolítja a port vagy az állati szőrt a ruhákról. A ruhák gyönyörűen megpuhulnak és könnyedek lesznek, így a szövetek nem irritálják az érzékeny bőrt.

Refresh program

A Refresh program kiváló lehetőség pontosan azokra az esetekre, amikor például egy étteremből hazajövet füstszagot érzel a ruháidon, vagy gyűrött a ruhád, amely egyébként tiszta. A Refresh program eltávolítja a szagokat, csökkenti a gyűrődést és visszaadja a ruhadarab frissességét anélkül, hogy ki kellene mosni.

Intelligens szárítógépek, amelyek helyetted gondolkodnak

Melyik programot válaszd? Meddig állítsd be a szárítási időt? Ezek a kérdések már nem kell hogy zavarjanak. Ma a modern szárítógépek nem csak a ruhaneműt tudják azonosítani és meghatározni a ciklus hosszát, hanem az érzékelőknek köszönhetően megfelelő programot is kiválasztják. Ha pedig a ruhanemű már a ciklus vége előtt megszáradt, a szárítógép abbahagyja a szárítást, hogy a szöveteket ne érje felesleges hő. Még egy darabig azonban pörgeti a dobot, hogy a ruhanemű ne gyűrődjön össze.

ELECTROLUX EW8H259SCT mosógép és szárítógép szett ELECTROLUX EW8H259SCT mosógép és szárítógép szett
Kevés a hely a lakásban? Nincs elég hely egy mosó- szárítógéphez? Helyezd őket egymásra. A köztes darab segítségével biztonságosan rögzítheted egymásra a mosógépet és a szárítógépet. Eredeti vagy univerzális adaptereket is kaphatsz a piacon.

A szárítógép tisztítása

A szárítógép rendszeres tisztítása nagyon fontos. Mind megfelelő működéséhez, mind hosszú élettartamához hozzájárul. A szárítógép tisztítása nem nehéz és nem igényel sok időt. Tehát hogyan tisztítsd a szárítógépet?

A szárítógép szűrőjének tisztítása

Ha azt szeretnéd, hogy a szárítógép megfelelően és hosszú ideig működjön, rendszeresen tisztítanod kell a szűrőket. A leggyakoribb szárítógép típusoknál, azaz a hőszivattyús kondenzációs szárítógépeknél általában két szűrőt találhatsz: az első, közvetlenül a dob mellett található az ajtónyílásban, amely begyűjti a durvább szennyeződéseket, és az alsó, a fedél mögött, amely megvédi a hőszivattyú egységet a kis szennyeződések által okozott eldugulástól.

Javasoljuk, hogy minden szárítás után tisztítsd meg az első szűrőt. Ez igazán gyors és egyszerű. Könnyedén megtisztíthatod, ha nedves kézzel vagy ronggyal eltávolítod a durva szennyeződéseket, például szövetmaradékokat és port. Ellenőrizd, hogy a hálóba nem tapadt-e bele a mosószer vagy az öblítőszer. Ha igen, kefével és langyos vízzel óvatosan tisztítsd meg a szűrőt. Ezután helyezd vissza a dobhoz.

Az alsó szűrőt havonta egyszer meg kell tisztítani. A modern szárítógépek figyelmeztetnek az alsó szűrő tisztításának szükségességére. A szűrőt – ahogy a neve is mutatja – a szárítógép alján találhatod meg, miután kinyitottad a műanyag fedelet. Miután eltávolítottad, óvatosan porszívózd ki mindkét oldalán, hogy a finom porszemcsék kijöjjenek belőle. Az alsó burkolat redőit is porszívózd át. Ezután pattintsd vissza a szűrőt a helyére.

Az új szárítógép modellek dupla első szűrővel rendelkeznek a könnyebb karbantartás érdekében, és már nincsenek felszerelve alsó szűrőkkel.

SAMSUNG DV90N8287AW szárítógép – dupla szűrő a könnyű karbantartásért SAMSUNG DV90N8287AW szárítógép – dupla szűrő a könnyű karbantartásért
Ha a szárítógép továbbfejlesztett szűrővel, kétrétegű hálózati szűréssel ellátott, akkor nem szükséges szűrőt használni a hőcserélőhöz.

A kondenzátor tisztítása

Ha nincs olyan szárítógéped, amely közvetlenül csatlakozik a lefolyóhoz, akkor rendszeresen ki kell öntened a kondenzátumtartályt. Ideális esetben minden szárítás után.

Magát a kondenzátort is rendszeresen tisztítani kell. Ez azonban a szárítógép típusától függően változik. Ha szárítógéped fűtőtesttel felszerelt, akkor a kondenzátor könnyen eltávolítható, és könnyedén és gyorsan megtisztíthatod vízzel, vagy levegővel átfújhatod.

Hőszivattyús szárítógépek esetében a kondenzátort nem lehet eltávolítani a szárítógép testéből. Tehát igénybe veheted a porszívót, vagy legalább óvatosan tisztítsd meg a kondenzátort kefével. Célszerű a kondenzátor időnkénti szakszerű megtisztítása.

Nagy előnye az öntisztító kondenzátorral, rendelkező szárítógépeknek, hogy egyáltalán nem igényelnek karbantartást.

Siemens WT47W5H0BY szárítógép öntisztító kondenzátorral Bosch WTW87467CS szárítógép öntisztító kondenzátorralm
A szárítógépgyártók megpróbálják a lehető legnagyobb mértékben leegyszerűsíteni a készülék karbantartását a fogyasztók számára, ezért ma nem jelent problémát az öntisztító kondenzátorral rendelkező szárítógép beszerzése. 

Miért vásárolj szárítógépet

A szárítógépek körül számos mítosz és feltételezés kering, például az, hogy a szárítógép tönkreteszi a ruhákat. A különféle technológiák azonban az első szárítógépek óta annyit fejlődtek, hogy bár egyes állításokban volt némi igazság, ez már régóta nem így van. Tehát ha szembesülsz azzal a döntéssel, hogy vásárolsz-e szárítógépet vagy sem, kár lenne a tévhitek miatt megfosztanod magad ettől a luxustól. Szóval - miért is érdemes szárítógépet venni?

 • A szárítógép időt és energiát takarít meg. Nem csak a ruhaneműt szárítja meg, hanem könnyedebbé és lágyabbá teszi, így kevesebb időt kell vasalással töltened. Néhány szárítógép olyan tökéletes, hogy a vasalót csak néhány mozdulat erejéig kell a kezedbe venned az ingek esetében.
 • A szárítógép sok helyet takarít meg a lakásban azzal, hogy nem kell szétszedned a ruhaszárítót, amelyek nem esztétikusak és sok helyet foglalnak el. A háztartás elrendezésétől függően elhelyezheted a szárítógépet és a mosógépet egymás mellett, vagy választhatsz mosógép szárítógép szettet, és egymásra helyezheted őket, vagy akár mosó-szárítógépet is választhatsz, mely két készülék egyben.
 • A szárítógép nemcsak megszárítja a ruhaneműt, hanem lágyítja is. A ruhanemű így nem irritálja az érzékeny vagy atópiás bőrt. A szárítógépek eltávolítják a baktériumokat és a különféle allergéneket is a ruházatból. A szárítógép tehát alkalmas olyan háztartások számára, ahol allergiások is vannak.
 • Találkoztál már azzal a feltételezéssel, hogy a szárítógép tönkreteszi a ruhaneműt? Ha valaha így is volt, akkor ez már régóta nem igaz. Egy modern szárítógép gondoskodik a ruhákról. A szárítógép a páratartalom-érzékelőknek és az egyes anyagokra szabott speciális programoknak köszönhetően is jobban gondoskodhat kedvenc ruhadarabjaidról, mintha ruhaszárítón szárítanád őket. Az az elképzelés illetve kijelentés, hogy a szárítógép tönkreteszi a ruhaneműt, határozottan nincs a helyén, éppen ellenkezőleg, a szárítógépnek köszönhetően ruháid hosszabb ideig újnak minősülhetnek.
 • Hogy a szárítógép sok áramot fogyaszt? Ez a kijelentés ma már a múlté. Különösen a maradék hőt használó  hőszivattyúval rendelkező szárítógépek energiatakarékosak
i Hogyan válasszunk szárítógépet?
Nem tudod, hogyan válassz szárítógépet, hogy ne nyúlj mellé, és a befektetésed megtérüljön? Olvasd el a Hogyan válasszunk szárítógépet cikkünket, amely részletes és egyértelmű tanácsokat ad az új szárítógép kiválasztásához.

Szárítógépek és vélemények

Kíváncsi vagy arra, melyik szárítógép a legmegbízhatóbb? Mely szárítógépbe érdemes befektetni? A szárítógép legjobb névjegykártyája a fogyasztók véleménye. Olvasd el a szárítógépekről szóló véleményeket azoktól az ügyfelektől, akik már vásároltak. A szárítógép vélemények kategóriában megtalálod a legmegbízhatóbb szárítógépeket a többi vásárló értékelése alapján rendezve. Megismerheted nemcsak a készülék legfontosabb paramétereit, hanem azon emberek tapasztalatait is, akik már kipróbálták azt.

i Érdekelhet még

Miután megtapasztaltad azt a luxust, amelyet a szárítógép adhat otthonodban, soha nem akarsz majd lemondani róla. Válassz ki egy olyan szárítógépet, amely időt, erőfeszítést és helyet takarít meg a lakásban.

BOSCH WQG233D1BY Serie 6 - Szárítógép Ingyenes
szállítás boltjainkba
4,9 30×
BOSCH WQG233D1BY Serie 6
Szárítógép - kondenzációs, szabadonálló, A+++ energiaosztály, A szárítási hatékonyság, 8 kg szárítási kapacitás, zajszint 64 dB, becsült éves energiafogyasztás 176 kWh, lefolyóhoz csatlakoztatható, késleltetett indítás, hőszivattyú, kijelző, gyorsprogram, gyűrődésgátló rendszer és gyerekzár, mérete 84,2 × 59,8 × 59,9 cm (Ma×Sz×Mé), tömege 53,763 kg, lefolyó csatlakozó készlet nem a csomag része, kondenzvíz tartály a csomag része
352 990 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: BOSU024
4,8 39×
SAMSUNG DV90T5240AE/S7
Szárítógép - kondenzációs, szabadonálló, A+++ energiaosztály, B szárítási hatékonyság, 9 kg szárítási kapacitás, zajszint 63 dB, becsült éves energiafogyasztás 194 kWh, lefolyóhoz csatlakoztatható, késleltetett indítás, hőszivattyú, kijelző, gyorsprogram, belső világítás, gyűrődésgátló rendszer, választható ajtónyitási irány, gyerekzár és mobil vezérlés, Wi-Fi csatlakozás, SmartThings kompatibilis, távirányítás, programok felvétele, állapot infó, fogyasztás figyelés, hangvezérlés és mobilalkalmazás, mérete 85 × 60 × 60 cm (Ma×Sz×Mé), tömege 50 kg, kondenzvíz tartály és lefolyó csatlakozó készlet a csomag része
294 490 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: SASU014
Nyomtatás
P-DC1-WEB05
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ