0% splátky mobily, notebooky 0% splátky mobily, notebooky

PC Tuning – Milyen RGB PC világítást vegyek? (TIPPEK és TRÜKKÖK)

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

Amikor az új, többszínű RGB LED-es világítás kifejlesztésére került sor, csak idő kérdése volt, hogy a hardvergyártók előálljanak valamivel, mivel a szürke táblák újjáélesztésére irányuló törekvés már régóta tart. Kezdetben ezek csak új dizájnelemek voltak, de számos funkciót is betöltöttek - például feljavított passzív hűtőbordákat. Ebben a cikkben ezért megmutatjuk, hogyan lehet megfelelően megkülönböztetni a különböző RGB megoldásokat, és hogyan lehet összekapcsolni a különböző RGB eszközöket.

Milyen RGB PC világítást vegyek? - TARTALOM

  1. A PC Tuning és a háttérvilágítás úttörői
  2. Az RGB LED korszak kezdete a Corsair és a Logitech gyártókkal
  3. RGB PC háttérvilágítás - Hogyan kell megcsinálni?
  4. Kompatibilis és inkompatibilis RGB ventilátorok és LED szalagok
  5. Ne felejtsd el előzetesen ellenőrizni a háttérvilágítás kompatibilitását
  6. A legjobb, ha legfeljebb két gyártó RGB világítását kombinálod
  7. RGB PC build - a megfelelő RGB PC ház kiválasztása
  8. Háttérvilágítással rendelkező monitor kiválasztása
  9. RGB háttérvilágítás az egyéb gamer perifériákhoz
  10. Az egyes RGB komponensek szinkronizálása és vezérlése

A PC Tuning és a háttérvilágítás úttörői

A megvilágítás úttörője az ASUS gyártó lett a Republic of Gamers (ROG) márkával, itt jelent meg először az RGB szalagok támogatása. Ezek speciális RGB (W) jelzéssel ellátott csatlakozókra csatlakoztak. Összességében az első úttörő ezen a területen a G.SKILL gyártó volt a TRIDENT Z RGB memóriáival.

RGB PC világítás
Az ASUS gyártó és annak ROG (Republic of Gamers) divíziója kétségtelenül az RGB világítási rendszerek úttörője.

A megvilágított memóriák, amelyeknél a színeket fizikai kapcsoló nélkül lehetett megváltoztatni, és amelyekhez nem volt szükség más tápellátásra, példátlan volt. Kicsit később a Corsair gyártó reagált, majd az ADATA gyártó is felkapta a fejét, és végül a HyperX gyártó, amely sem az első, sem a második hullámot nem kezelte jól az RGB hardvertrend terén. A gamer kiegészítők természetesen más történet.

Az RGB LED korszak kezdete a Corsair és a Logitech gyártókkal

Az első teljesen RGB megvilágítású mechanikus gamer billentyűzetet a Corsair gyártó készítette 2014 végén. Gyakorlatilag ezzel egyidőben érkezett egy gamer billentyűzet a Logitech gyártótól is, de az első megvilágítási lehetőségek gyengék voltak, annak ellenére, hogy teljes RGB megvilágítást kínált.

i

Mi minden lehet ma megvilágított?

A már említett alaplapokon kívül ilyenek még a RAM modulok, PC házak, CPU hűtők, videokártyák, tápegységek, RGB ventilátorok, egerek, billentyűzetek, headsetek, monitorok vagy maguk a laptopok. A legprogresszívabb nyilvánvalóan az ASUS és azon belül a ROG, ahol RGB világítással ellátott hátizsákokat, gamer székeket, külső HDD-ket és SSD tokokat is találunk.

Ami a szinkronizációt illeti, a Corsair és annak iCUE szoftvere áll legelöl. A legtöbb, különböző gyártóktól származó RGB hardvert az ASUS AURA Sync támogatja, ezután következik az MSI és a Gigabyte.

Az éveken át tartó fejlesztés bizonyos iparági szabványokat hozott magával, így minden fő alaplapgyártó másképp nevezte el a megvilágítási rendszerét. Valaki bölcsen rájött, hogy az RGB nem csak nagy üzlet lesz, hanem az egész szegmensre, a szoftvertől a kiegészítőkön át a hardverig kiterjed, és ki kell találni, hogyan kommunikáljanak ezek a komponensek egymással. Az ASUS ezt a rendszert AURA Sync-nek nevezte el, az MSI Mystic Light-nak, az Asrock RGB Sync-nek, a Gigabyte pedig RGB Fusion (2.0)-nak. A billentyűzetek esetében a Cherry MX (RGB) kapcsolók váltak dominánssá.

RGB PC háttérvilágítás - Hogyan kell megcsinálni?

Ha úgy döntesz, hogy az RGB irányába mész és új, megvilágított számítógépet szeretnél építeni, érdemes az alaplap kiválasztásával kezdeni. Ahogy már említettem, számomra a legnagyobb kedvenc az ASUS és annak Republic of Gamers STRIX sorozatú alaplapjai – ezek rendelkeznek a legjobb felszereltséggel, de egyben a legtöbb megfelelő csatlakozóval is.

RGB PC világítás, útmutató
Mindenek alapja az alaplap a megfelelő csatlakozókkal, amibe az RGB komponenseket csatlakoztatod.

Az alacsonyabb sorozatú alaplapok alapból támogatják a megvilágítást, ebben az esetben az Aura Sync-et, de a csatlakozók korlátozottak és gyakran maga a világítás is csak minimális. Arany középútnak tekinthető például a TUF sorozat. Az MSI-től a MPG sorozatot választanám, a Gigabyte esetében pedig biztosan egy olyan alaplapot, amelynek a nevében szerepel az AORUS.

Kompatibilis és inkompatibilis RGB ventilátorok és LED szalagok

Minél jobb felszereltséggel rendelkezik az alaplap, annál valószínűbb, hogy több RGB csatlakozója van. Ez általánosságban igaz mind a 4 fő alaplapgyártóra. Az alaplapgyártóknál csak egy 3-pines RGB csatlakozót vagy egy címezhető 12V RGB csatlakozót (jelölés JRGB, 12RGB vagy AURA RGB a gyártótól függően) kell megkülönböztetni.

PC RGB világítás, útmutató PC RGB világítás, útmutató
Az alaplapgyártók (vagy maguk a világítási kiegészítők) többnyire szükséges átalakítókkal egészítik ki termékeiket a helyes csatlakoztatáshoz.

i

A csatlakozók közötti különbség abban áll, hogy a 4-pines csatlakozó képes akár 12V-ig (3A) is elmenni, míg a 3-pines csatlakozó 5V és 3A áramkörre korlátozódik. LED szalagok vásárlásakor tehát meg kell különböztetni az úgynevezett 5050RGB szalagokat a 4-pines 12V csatlakozóhoz és a címezhető RGB WS2812B LED szalagokat a 3-pines 5V csatlakozóhoz.

A címezhető LED szalagok többnyire olyan csatlakozóval rendelkeznek, amely nagyon hasonlít a ventilátorok csatlakozójához. Ezen csatlakozóval kapcsolódnak össze a szalagok. Ahhoz, hogy ezt a szalagot az alaplaphoz csatlakoztasd, szükséged lesz egy 3-pines átalakítóra, ami szerencsére gyakran tartozék magánál az alaplapnál (ha nemcsak hosszabbító kábelről van szó) vagy magánál az LED szalagnál. Bizonyos korlátot jelent a LED izzók mennyisége is, amelyeket egyedileg lehet az adott csatlakozón vezérelni. Otthoni használat során ezt azonban egyáltalán nem szükséges megoldani.

Ha ez még nem lenne elég, az MSI bizonyos alaplapjaihoz a Corsair saját megoldását is hozzáadja, az úgynevezett Corsair RGB-t (iCUE). A JCORSAIR csatlakozóba közvetlenül csatlakoztatható a CORSAIR Lighting Node PRO LED szalag. Ha Corsair ventilátor hub-od van, akkor a csatlakozóhoz csatlakoztathatod a címezhető megvilágítású RGB Corsair ventilátorokat is.

Az RGB komponensek helyes csatlakoztatása mégsem teljesen triviális feladat, éppen ezért határozottan javasoljuk, hogy ne kombináld a különböző gyártók megvilágításait.

A Gigabyte is úgy döntött, hogy bonyolítja a világítást, és a 3-pines csatlakozója támogatja a 12V LED szalagokat is (a standard 5V / 3A mellett). Szerencsére ez a támogatás alapértelmezetten ki van kapcsolva, az áramellátás közvetlenül az alaplapon lévő jumper-ek segítségével kapcsolható (a gyártó ezt DLED_V1_SW-ként jelöli).

Ne felejtsd el előzetesen ellenőrizni a háttérvilágítás kompatibilitását

Vásárlás előtt érdemes ellenőrizni a megvilágítás kompatibilitását közvetlenül az alaplap gyártójának oldalán. Az alaplapgyártók leellenőrzik, hogy mely konkurens számítógépházak, LED szalagok, ventilátorok és hűtők működnek a termékükkel. Ezt mindenképpen vedd figyelembe az alaplap kiválasztásakor. A támogatás ma nagyon széles körű, de a gyártók sokasága miatt nem garantálható az összes megoldás támogatása. Például az ASUS és az AURA Sync nem támogatja a Corsair megoldásait, paradox módon az RGB RAM modulok támogatottak.

RGB LED világítás
A monitorok Ambilight funkciója kellemesebbé teszi a számítógépen végzett munkát azáltal, hogy növeli a kép észlelt méretét.

Egy másik lehetőség, amit a gyártók az LED fények vezérlésére használnak, az alaplapon található integrált USB 2.0 csatlakozók. Ilyen megoldással leggyakrabban a CPU hűtőknél (főleg vízhűtéses AiO megoldásoknál), az SSD megvilágításnál vagy a házaknál találkozhatsz.

Ahogy fentebb már jeleztem, további megvilágított termékek is jelen vannak már a piacon. A STRIX sorozatú videokártyák esetében a LED szalagokhoz való csatlakozókat közvetlenül a nyomtatott áramkörre integrálták. Ha az alaplapon lévő csatlakozók nem lesznek elegendőek és nem tervezel drága terminált vásárolni, akkor ez a megoldás nagyon jól jöhet.

A legjobb, ha legfeljebb két gyártó RGB világítását kombinálod

A kábelekkel kapcsolatos problémák miatt órákat is eltölthetünk a bekötéssel, de a kompatibilitás ellenőrzése nélkül a vezérlővel, ventilátorokkal és LED szalagokkal az alaplap gyártójával kapcsolatban előre nem lehet megmondani, hogy ez és ez működni fog ezzel és ezzel. Ahogy már korábban is említettem, ajánlott maximum két gyártó megvilágítási kiegészítőit kombinálni és okosan kiválasztani az alaplap gyártóját. No-name márkák teljesen kizárva. Mindenképpen figyelj a csatlakozókra, adapterekre és a hosszabbító kábelekre is.

PC RGB vezérlő
Nem ajánljuk a márkanév nélküli termékek használatát a PC megvilágításához, mindig jobb az elismert világmárkák komponenseire támaszkodni.

RGB PC build - a megfelelő RGB PC ház kiválasztása

Egy másik fontos szempont a vásárlás során a megfelelő számítógépház kiválasztása kellene, hogy legyen. Az RGB PC házak többsége ma már beépített RGB vezérlővel rendelkezik közvetlenül a házban. Ez szolgálhat magának a ház világításának vezérlésére, vagy mint terminál, ahová csatlakoztathatók a klasszikus és RGB ventilátorok, RGB szalagok, sőt még hőmérséklet-érzékelők is.

A legfejlettebb a Corsair iCUE Commander CORE XT, amely még a ventilátorok fordulatszámának szabályozását is támogatja. E megoldás problémája, ahogy már jeleztem, a más gyártók termékeivel való kompatibilitás.

Érdekes megoldás a ROG Aura terminál is, amely a címezhető szalagok csatlakoztatásán túl támogatja a HALO funkciót is. Csak ragaszd a LED szalagokat a monitorra, és ez a funkció gondoskodik arról, hogy minden monitor gyakorlatilag Ambilight technológiával rendelkező megvilágítást kapjon. Megemlíteném még az NZXT (Aer RGB) Hue+ terminált. Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy ez a gyártó is saját szabadalmú megoldásra támaszkodik.

i

A nagy diverzifikáció és a szabadalmi megoldások használata miatt az LED szalagok kiválasztásánál ideális az alaplap vagy a ház gyártójától származó szalagokat választani. Az alaplapgyártók standardizált csatlakozókat használnak, a házgyártók nem. Gyakoriak a kompatibilitási problémák. Ha szabadalmi megoldást szeretnél használni olyan cégektől, mint a Corsair, javaslom, hogy válassz annak megfelelő terminált is. A Corsair még LED szalagokkal együtt is árulja. Az ASUS is ad LED szalagokat az AURA terminálhoz, és ugyanez vonatkozik az NZXT-re is.

Háttérvilágítással rendelkező monitor kiválasztása

Maguk a háttérvilágítással rendelkező monitorok is egy külön fejezetet képeznek. Ma már szerencsére számos gyártó termékei közül választhatunk, megemlíthetem az ASUS ROG-ot, a Gigabyte AORUS-t és az MSI Optix-et. A monitorok klasszikus A-típusú USB 3.0 kábeleket használnak és az alaplap gyártójának szoftverét.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

RGB háttérvilágítás az egyéb gamer perifériákhoz

Ha már a számítógépünk szinkronizálva van, áttérhetünk a gamer perifériákra. Ebben az esetben is érvényes, hogy ideális egy vagy maximum két hardvergyártót választani. Minél több RGB szoftver fut a számítógépen, annál nagyobb az esélye annak, hogy valami nem fog működni. Minden a képzeletedre és preferenciáidra van bízva. Példaként említhetem az ADATA és a G.SKILL régebbi RGB moduljait, amelyek a múltban a saját szoftverüket használták, és az alaplap gyártójának RGB szoftverével nem működtek együtt rendesen nélkülük.

Az egyes RGB komponensek szinkronizálása és vezérlése

A világítás vezérlésére és szinkronizációjára szolgáló szoftver továbbra is problémás. Itt is érvényes, hogy minél több RGB eszközt csatlakoztatsz és szeretnél szinkronizálni, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a szoftver egyáltalán nem látja az eszközt, vagy probléma lesz a szinkronizációval. Az új szoftververziók fokozatosan bővítik az újabb és újabb eszközök támogatását, de az alaplapgyártók még mindig nem voltak képesek egyetemes szoftveres megoldást készíteni.

i Útbaigazítás: PC RGB világítás az Alza.hu-n

A Corsair iCUE szoftvert tartom ma a legfunkcionálisabb háttérvilágítási rendszernek, az alaplapgyártó részéről pedig az ASUS ROG AURA Sync-et. Ha szeretsz kísérletezni, és szeretnél kipróbálni egy alternatív szoftveres megoldást, amely az iCUE-t, az AURA Sync-et, a Razer Chroma-t, a Logitech-et és a Cooler Master-t ötvözi, akkor próbáld ki a JackNET RGB Sync-et. A lehetséges problémák köre meglehetősen széles, így egy kis kísérletezést igényelnek.

4,9 107×
G.SKILL 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Trident Z RGB
RAM memória - 2x8GB, PC4-25600, 16-18-18-38 CL, feszültség 1.35 V, passzív hűtés, RGB megvilágítás, Unbuffered és XMP 2.0
25 390 Ft
Raktáron 3 db
Termékkód: GSKILL0012
4,9 78×
G.SKILL 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Trident Z RGB Neo for Ryzen 3000
RAM memória - 2x16GB, PC4-28800, 16-19-19-39 CL, feszültség 1.35 V, passzív hűtés, RGB megvilágítás, Unbuffered és XMP 2.0
47 690 Ft
Raktáron 3 db
Termékkód: GSKILL0039
4,8 29×
G.SKILL 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Trident Z RGB
RAM memória - 2x16GB, PC4-25600, 16-18-18-38 CL, feszültség 1.35 V, passzív hűtés, RGB megvilágítás, Unbuffered és XMP 2.0
36 590 Ft
Raktáron 3 db
Termékkód: GSKILL0037
4,7 38×
G.SKILL 16GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Trident Z RGB Neo for Ryzen 3000
RAM memória - 2x8GB, PC4-28800, 16-19-19-39 CL, feszültség 1.35 V, passzív hűtés, RGB megvilágítás, Unbuffered és XMP 2.0
Szuper ár
28 690 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: GSKILL0038
4,8 27×
G.SKILL 16GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Trident Z RGB
RAM memória - 2x8GB, PC4-28800, 16-16-16-36 CL, feszültség 1.35 V, passzív hűtés, RGB megvilágítás, Unbuffered és XMP 2.0
39 790 Ft
Raktáron 3 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: GSKILL0010
4,5 15×
Corsair iCUE Commander CORE XT
RGB tartozék - hub akár 6 PWM és RGB ventilátor csatlakoztatásához, SATA-n keresztül táplálva, mágnes a rögzítéshez
33 190 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DO101a4
4,8
AKASA Vegas Remote Control Mate
RGB tartozék - 3-tűs csatlakozó távirányítóval az RGB háttérvilágítás üzemmódjának, sebességének és színének megváltoztatásához, output: akár 2 A/5 V, hossz: 400 mm, 5 V aRGB csatlakozó
7 290 Ft
Raktáron 2 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: AKAvrcm
4,0
AKASA SOHO MBA ARGB
LED szalag -, 30 cm hosszú, 27 LED dióda, hálózati tápellátás
Leárazás -6 %
7 390 Ft 7 890 Ft
Raktáron 1 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: UF145s5
20 790 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DO101a3
4,2
EVOLVEO C2 RGB FAN szabályozó
RGB tartozék - az EVOLVEO 12R1 ventilátorhoz, távirányító, tápcsatlakozó
3 590 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: UE118b2
4,8 44×
ASUS ROG Herculx Graphics Card Holder
Számítógépház tartozék - grafikus kártya hajlításgátló támogatás, RGB világítás, 72 és 128 mm közötti magasság támogatása, 3pin ARGB
16 490 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: ACrhgch
4,9 34×
Fractal Design Meshify 2 Compact White TG Clear
Számítógépház - ATX, mATX (Micro ATX) és mITX (Mini ITX), 2× 2,5", 2× 2.5"/3.5", USB 3.2 Gen 1, usb-c, fejhallgató, mikrofon és USB 3.2 Gen 2, 1x120mm, processzor hűtő max. magassága 169 mm, videókártya max. hossza 341 mm, tápegység nélkül, edzett üveg oldalfal
Szuper ár
48 390 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: CB321k8e
4,9 24×
Fractal Design Pop XL Silent Black TG Clear Tint
Számítógépház - ATX, mATX (Micro ATX), mITX (Mini ITX) és eATX (Extended ATX), 2× 5,25", 3× 3,5", 2× 2,5", 3× 2.5"/3.5", USB 3.2 Gen 1, fejhallgató és mikrofon, 4x120mm, processzor hűtő max. magassága 185 mm, videókártya max. hossza 430 mm, tápegység nélkül, edzett üveg oldalfal
43 590 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: CBpxs2
4,8 80×
Fractal Design North Chalk White TG Clear
Számítógépház - ATX, mATX (Micro ATX) és mITX (Mini ITX), 2× 2,5", 2× 2.5"/3.5", USB 3.2 Gen 1, usb-c, fejhallgató, mikrofon és USB 3.2 Gen 2, 2x140mm, processzor hűtő max. magassága 170 mm, videókártya max. hossza 355 mm, tápegység nélkül, edzett üveg oldalfal
66 290 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: CBnor4
4,5 15×
ID-COOLING SE-214-XT
Processzor hűtő - AM4 és AM5 AMD foglalat, illetve 1150, 1151, 1155, 1156, 1200 és 1700 Intel foglalat, 180 W, 1x120mm LED átmérőjű ventilátor, 4× heatpipe, 30,5 dB max. zajszint, max. sebesség 1500RPM, 150 mm magas, PWM
7 890 Ft
Raktáron > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: IDCse214x
4,9 11×
ASUS ROG THOR 1000W Platinum II
PC tápegység - 1000 W, ATX, 80 PLUS Platinum, hatékonyság: 92%, 8 db PCIe (8-pin / 6+2-pin), 12× SATA, RGB háttérvilágítás, ventilátor mérete: 135 mm, teljesen moduláris, 86 mm mély
139 790 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: ACzrt1000p2v2
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ