Všechny dárky jako na dlani Projektory Vankyo

Mi az az eSIM?

Termékkatalógus

Cikk

• Szerző: Szerkesztőség

Közeleg az az idő, amikor a szokásos SIM-kártyáknak biztosan kicsengetnek. Ez nem néhány hónap múlva fog bekövetkezni, hanem egyszer majd teljesen felváltják az eSIM kártyákat. És növekszik az ezt a technológiát támogató eszközök száma. Mi is pontosan az eSIM? Egy külön chip, egy virtuális SIM-kártya, beépítve a mobiltelefonok vagy az okosórák alaplapjába. Mi változik a műanyag kártyáktól való fokozatos elszakadással? Az eSIM-et támogatja a Vodafone? És mik az előnyei és hátrányai az eSIM-nek?

Mi az az eSIM – TARTALOM

 1. Mi az az eSIM?
 2. eSIM vs SIM
 3. Az eSIM előnyei
 4. Az eSIM és a mobilszolgáltatók
 5. Mobiltelefonok és más készülékek eSIM-mel
 6. Hogyan lehet megszabadulni az eSIM-től a telefon eladásakor, bérlésénél?

Mi az az eSIM?

Az eSIM kártya alapvetően felváltja a klasszikus műanyag SIM kártyát a mobiltelefonok, valamint a tabletek, sportteszterek, kis érzékelők vagy intelligens autók számára. A fő változás a SIM-kártya chip beépítése közvetlenül a készülékbe, így nincs szükség a SIM-kártya megfelelő nyílásba történő behelyezésére. De nem kell attól tartania, hogy elveszíti a mobileszköz vagy a telefonszám megváltoztatásának lehetőségét. Könnyedén letöltheti vagy eltávolíthatja profilját a telefonba vagy más eszközbe épített chipen. Hogy is működik ez pontosan?

Az eSIM már nem műanyag lesz, hanem a mobiltelefon része lesz chip formájában.

eSIM vs SIM

A klasszikus SIM-kártyák tartalmaznak egy chipet az adatokkal. Elvesztésük vagy sérülésük esetén meg kell tenni a szolgáltatóhoz vezető utat egy másik SIM-ért. Ezzel szemben a telefon chipjeibe beépített új eSIM lehetőséget kínál a felhasználónak arra, hogy otthonról kényelmesen töltse le profilját. A klasszikus SIM-kártyák nem felelnek meg azoknak a gyártóknak sem, akiknek megfelelő slotokat kell gyártaniuk a mobiltelefonok számára, ezek ugyanis technológiai szempontból viszonylag összetettek és viszonylag energiaigényesek.

Sőt, főleg a jelenlegi okostelefonok esetében, elfoglalják a nagyon szükséges helyet. És ami még rosszabb, a bővítőhelyek szintén általános okok arra, hogy az emberek panaszkodjanak az egész eszközről. Gyenge pontja azoknak a telefonoknak is, amelyek vízállósággal büszkélkedhetnek. A gyártó számára ez extra tömítést jelent ezen apró nyílás körül, amelybe a SIM-kártyát helyezik.

Mi az az eSIM; a chip az eSIM

Az eszköz helytakarékossága érdekében a műanyag SIM-kártyát az eSIM új verziója váltja fel, amelynek sokkal kisebb a fizikai mérete.

Az eSIM magasabb szintű biztonságot jelent

Ma a SIM-kártyákat a szolgáltató megrendeli a gyártótól, aki klasszikus műanyag SIM-eket tartalmazó borítékokat küld neki, az összes aktiváláshoz vagy blokkoláshoz szükséges adattal. Ugyanakkor a szolgáltató ezeket az adatokat a számítógépére továbbítja, és a borítékokat elküldi az új ügyfeleknek. Az  eSIM formájában megjelenő újdonság digitálisan tölti le a gyártótól származó adatokat.

i Az eSIM technológia még mindig gyerekcipőben jár. Ennek ellenére lassan kezd megjelenni mind a mobiltelefonokban, mind az intelligens órákban. Eddig az Apple foglalkozik vele leginkább az Apple Watch-jával, de az eSIM megtalálható a Samsungban és a Galaxy Watch-ban is. A Samsung műhelyeinek legújabb óráiról a Samsung Galaxy Watch3 (PREVIEW) – a legjobban felszerelt okosóra a piacon? - cikkben olvashatsz.

Az adatfájl elérési útvonala mindig titkosítva lesz, és addig nem bővül, amíg az adatokat nem töltik le a chipre. A nagyobb adatbiztonság érdekében az egyedi ICCID kódot tartalmazó profilt a gyártó csak a felhasználó utasítására adja ki (QR kóddal vagy az eID megadásával). A beépített eSIM is csak egyszer tölthető le. A folyamat nem tart sokáig, mert a felhasználói profil adattérfogata csak néhány tíz kilobájt. Szükséges azonban a készülék csatlakoztatása az Internethez.

A nagyobb műanyag SIM-kártyákat felváltó kis chipek további fejlesztést jelentenek, különösen az okosórák, karkötők, kiegészítők (általában az ún. hordható eszközök területe), de az érzékelők és néhány autóelektronika is. Mindenképpen előrelépést jelentenek az ún. tárgyak internete (IoT) területén. Számos intelligens otthoni eszköz esetében a klasszikus műanyag SIM-kártya használata technológiailag nehéz, és ami még fontosabb, nem praktikus.

Mi az az eSIM; chip az autókba és az órákba

A beépített eSIM alkalmas sporttesztelők, érzékelők és az autóelektronika számára is.

Az eSIM előnyei

A beépített virtuális SIM számos előnyt kínál, amelyek közül a legfontosabbak a következők:

 • Komplikációk megoldása, amikor klasszikus SIM-kártyát helyeznek egyes eszközökbe (érzékelők, szenzorok, órák stb.)
 • Az eszközök vízállóságának javítása
 • A nem funkcionális slot miatt felmerült panaszok elmaradnak
 • Helyet takarít meg  a telefonban
 • A SIM aktiválása anélkül, hogy meg kellene látogatnia a szolgáltató fiókját
 • Egy profil képes több eSIM-et kezelni (opcionális eszközök vagy több operátor)
 • A duális SIM egyszerűbb lesz - csak töltsd le az adatokat
 • Könnyebb szolgáltatócsere
 • Könnyebb SIM-kártyához jutni az EU-n kívül

Az eSIM és a mobilszolgáltatók

Mint már említettük, az eSIM nagy előnye a könnyebb szolgáltatóváltás lesz. Különböző operátorok több profilját töltheted fel egyszerre egy chipbe. Csak egy lehet aktív. A kettős SIM-kártyával rendelkező telefonok esetében ezt a problémát két különböző chip oldja meg. Az egész folyamatot azonban továbbra is bonyolítják az egyes mobilszolgáltatók szerződéses feltételei.

i

Előre fizetett eSIM kártya

Az eSIM használatának lehetősége az előre fizetett kártyák felhasználóira is érvényes. Jelenleg az eSIM előre fizetett kártya minden nagyobb belföldi szolgáltatónál elérhető. A vele való munka, pl. az újratöltés, megegyezik a klasszikus műanyag SIM-kártyával végzett tevékenységgel.

És hol van a gyakran keresett bökkenő? A mobilhálózat-szolgáltatók számára látszólag kedvezőtlen feltételeket valószínűleg a hétköznapi felhasználók kompenzálják. A chippel a kiegészítő felszereléseket - fitnesz karkötőket, órákat és egyéb kiegészítőket is ellátják, amelyeket ma mobiltelefonhoz kötünk. A szolgáltatóval kötött szerződés hirtelen kibővül minden intelligens eszközöddel. A GSMA szervezet által létrehozott eSIM szabvány lehetőséget nyújt a SIM-kártyák testreszabására a mobilszolgáltatók üzletpolitikájának megfelelően. Tehát még mindig nem világos, hogy pontosan mi vár ránk az új beépített chipekkel.

Mi az az eSIM; egy szerződés minden készülékhez

Egy szerződés minden eSIM-mel ellátott készülékedhez.

Jelenleg az eSIM telefonokat (és más eszközöket) mind a három hazai üzemeltető támogatja. Az O2 utoljára 2020. február 1-jén kezdte el támogatni az O2 eSIM-et. Valamennyi szolgáltató esetében azonban továbbra is bizonyos korlátozásokat tapasztalunk: a T-Mobile csak bizonyos Apple és Samsung eszközökhöz kínál eSIM-et. Hasonlóképpen, az eSIM támogatás hasonlónak tűnik Vodafone-nál és az O2-nél. Ezenkívül az O2 eSIM a kiválasztott Huawei vagy Motorola Razr telefonokat is támogatja. A "virtuális SIM-kártya" már nem a nagy szolgáltatók kiváltsága, tavaly év vége óta az eSIM-et a Mobil.cz virtuális üzemeltető, a meglévő ügyfelek számára pedig a T-Mobile Kaktus virtuális üzemeltetője is kínálja.

Az óragyártókkal való nézeteltérések miatt azonban jelenleg egyik szolgáltató sem támogatja az Apple Watch alkalmazást. A rendszer bevezetésének kérdése az új SIM vonatkozásában nagyon összetett. Ezt megelőzi a belső rendszerek változása, a legtöbb működő folyamat átalakítása stb.

A mobilszolgáltatók e-shopját és a szolgáltatást is módosítani kell. Az eredeti klasszikus SIM-eknél egyszerűen kihúztuk a kártyát, amikor a telefon szervizelésére volt szükség. A beépített chipek ezt nem teszik lehetővé, ugyanakkor biztonsági okokból a profil csak egyszer tölthető le a chipre. Szükséges tehát egy másik módszert kitalálni, valószínűleg a profil ideiglenes blokkolását.

i Próbálja meg megváltoztatni az Android rendszer felhasználói élményét a telefon testreszabásával.

Az együttműködés is nehéz. Annak érdekében, hogy létezzen egy típusú chip, amelyet minden mobilszolgáltató rendszert támogat, mind az elektronikai gyártóknak, mind a mobilszolgáltatóknak meg kell egyezniük. Ehhez idő kell, és csak remélni lehet, hogy az együttműködés működni fog. Ellenkező esetben valószínűleg a mobil eszköz kompatibilitását is ellenőriztetnünk kellene az operátorral.

Mi az az eSIM; a GSMA kifejleszti az eSIM szabványát

Az eSIM bevezetéséhez az üzemeltetők és az eszközgyártók együttműködésére van szükség.

Mobiltelefonok és más készülékek eSIM-mel

Még mindig nem sok mobiltelefon támogatja az eSIM-et. Az első ezzel a technológiával rendelkező mobil eszköz a Google Pixel 2 és nagyobb verziója, a 2XL volt. Ezt természetesen követte a Google Pixel 3 (az új eSIM természetesen megtalálható a Pixel 4-ben és a Pixel 4XL-ben is) és főleg az Apple az akkori csúcsminőségű  iPhone Xs-szel és Xs Max-szal. Nemrégiben az eSIM-et támogatni kezdte a népszerű iPhone SE modellt, és természetesen részben ugyan, de a két legújabb iPhone széria is: iPhone 12 (iPhone 12, iPhone Mini, iPhone Max és iPhone Max Pro modellek) és a korábbi iPhone 11-es (iPhone) 11 Pro és iPhone 11 Pro Max modellek).  Az Apple nyilvánvaló okokból nem fog eSIM-et adni a régebbi telefonokhoz - iPhone 8, klasszikus iPhone X. Az Apple érdekessége pedig az, hogy az iPhone Dual SIM készülékük az eSIM és a klasszikus SIM kombinációját támogatja, nem pedig két fizikai SIM-et.

Az eSIM egyik úttörője a Samsung, akinél jelenleg megtalálható a Samsung Galaxy S20, S20+ és S20 Ultra modellekben, a Samsung Galaxy Note20, valamint a  Samsung Galaxy Z Flip és a Samsung Galaxy Fold összecsukható modellekben. Más gyártók egyelőre legalább óvatosak - a nagyobbak közül csak a Huawei indította el az eSIM-et P40 és P40+ modelljeivel, a Motorola pedig az első fecskét mutatta be Motorola Razr 2019 modelljével.

i Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G (RECENZIÓ): csúcsminőségű felszereltség luxus kivitelezésű külsőbe rejtve

Továbbá az eSIM sok okosórába bekerült, például az új Samsung Galaxy Watch3-ba. Az Apple esetében az Apple Watch 3, Apple Watch 4 és Apple Watch 5 modellekbe való beépítésről van szó, amelyek telefonszámot osztanak meg párosított iPhone-jukkal. Az eSIM-et kibocsátó szolgáltatónak meg kell egyeznie a telefonban elhelyezett műanyag SIM-kártya üzemeltetőjével. Ez azonban csak az aktiválás céljára vonatkozik, ezért célszerű, ha az aktiváláskor ugyanaz a szolgáltató helyezi be a SIM-kártyát a telefonba. Az Apple esetében azonban az eSIM-mel ellátott órák és iPhone-ok nem elszigeteltek - egyes táblagépekben is megtalálhatjuk, különös tekintettel az iPad Air-re, az iPad mini-re és a 7. és 8. generációs hétköznapi iPad-ekre.

i Az eSIM-et támogató eszközök rendszeresen frissített listáját lásd pl. ITT

Hogyan lehet megszabadulni az eSIM-től a telefon eladásakor vagy bérlésekor?

Érdekes kérdés lehet, hogy mit kezdjünk a rögzített eSIM-profillal, ha meg akarunk szabadulni a telefontól, akár eladó, akár éppen a szolgáltatóváltás vagy másnak történő kölcsönzés alkalmával. Ebben az esetben nem lehet egyszerűen kivenni a kártyát az eszközből, ezért egyszerűen törölnünk kell a profilt a telefonról. Ezt klasszikusan a beállítások segítségével lehet megtenni. A gyári beállítások visszaállításakor ugyanis nem feltétlenül kell teljesen eltávolítani a profilt. A profil megújítását a szolgáltató felkeresésével kell megoldani, az eredeti aktiválási QR-kód már nem fog működni. A telefon kölcsönzésekor csak annyit kell tennie, hogy a klasszikus műanyag kártyához hasonlóan a virtuális SIM-kártyát PIN-kóddal zárolja.

i Ez is érdekelhet

Az eSIM mindenképpen nagy előrelépés. És nemcsak a mobiltelefonok területén, hanem általában az úgynevezett tárgyak internetének egész tágabb összefüggésében. Az eSIM gyakorlati előnyei vitathatatlanok, azonban ez még mindig nagyon új technológia, amelynek megvannak a maga "buktatói". Csehországban az eSIM-re történő végleges áttérés 2026-ra várható.

iPhone 12 Pro Max 256GB kék
Mobiltelefon - 6,7"-es kijelző, 2778 × 1284, OLED kijelző, 6 magos Apple A14 Bionic processzor, 256 GB belső tárhely, 12 Mpx felbontású (f/1,6) + 12 Mpx felbontású (f/2,2) + 12 Mpx felbontású (f/2,4), hátlapi kamera, optikai zoommal, 12 Mpx felbontású előlapi kamera, optikai képstabilizátor, GPS, Glonass, NFC, 4G (LTE), 5G, UWB, Lightning port, single + eSIM, IP68 védelem, kártyafüggetlen, gyorstöltés 20W, vezeték nélküli töltés 15W, 3687 mAh kapacitású akkumulátor, iOS 14

-4% 479 990 Ft
459 990 Ft áfa nélkül 362 200 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 9:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: RI035c1
iPhone 12 Pro 128GB szürke
Mobiltelefon - 6,1"-es kijelző, 2532 × 1170, OLED kijelző, 6 magos Apple A14 Bionic processzor, 128 GB belső tárhely, 12 Mpx felbontású (f/1,6) + 12 Mpx felbontású (f/2) + 12 Mpx felbontású (f/2,4), hátlapi kamera, optikai zoommal, 12 Mpx felbontású előlapi kamera, optikai képstabilizátor, GPS, Glonass, NFC, 4G (LTE), 5G, UWB, Lightning port, single + eSIM, IP68 védelem, kártyafüggetlen, gyorstöltés 20W, vezeték nélküli töltés 15W, 2815 mAh kapacitású akkumulátor, iOS 14

-5% 399 990 Ft
379 990 Ft áfa nélkül 299 200 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 9:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: RI034b3
iPhone 12 128GB lila
Mobiltelefon - 6,1"-es kijelző, 2532 × 1170, OLED kijelző, 6 magos Apple A14 Bionic processzor, 128 GB belső tárhely, 12 Mpx felbontású (f/1,6) + 12 Mpx felbontású (f/2,4), hátlapi kamera, 12 Mpx felbontású előlapi kamera, optikai képstabilizátor, GPS, Glonass, NFC, 4G (LTE), 5G, UWB, Lightning port, single + eSIM, IP68 védelem, kártyafüggetlen, gyorstöltés 20W, vezeték nélküli töltés 15W, 2815 mAh kapacitású akkumulátor, iOS 14

-9% 329 990 Ft
299 990 Ft áfa nélkül 236 210 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 15:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: RI032c6
iPhone 12 Mini 128GB fekete
Mobiltelefon - 5,4"-es kijelző, 2340 × 1080, OLED kijelző, 6 magos Apple A14 Bionic processzor, 128 GB belső tárhely, 12 Mpx felbontású (f/1,6) + 12 Mpx felbontású (f/2,4), hátlapi kamera, 12 Mpx felbontású előlapi kamera, optikai képstabilizátor, GPS, Glonass, NFC, 4G (LTE), 5G, UWB, Lightning port, single + eSIM, IP68 védelem, kártyafüggetlen, gyorstöltés 20W, vezeték nélküli töltés 12W, 2227 mAh kapacitású akkumulátor, iOS 14

-7% 279 990 Ft
259 990 Ft áfa nélkül 204 720 Ft
Kosárba
Beszállítás alatt > 5 db
Várható 2021. 10. 29.
Termékkód: RI033c2
OnePlus 9 12GB/256GB lila
Mobiltelefon - 6,55"-es kijelző, 2400 × 1080, 120Hz, AMOLED kijelző, 8 magos Qualcomm Snapdragon 888 processzor, 12 GB RAM, 256 GB belső tárhely, 48 Mpx felbontású (f/1,8) + 50 Mpx felbontású (f/2,2) + 2 Mpx felbontású (f/2,4), hátlapi kamera, 16 Mpx felbontású előlapi kamera, elektronikus képstabilizátor, GPS, Glonass, NFC, 4G (LTE), 5G, USB-C, ujjlenyomat-olvasó a kijelzőn, dual SIM, kártyafüggetlen, gyorstöltés 65W, vezeték nélküli töltés 15W, 4500 mAh kapacitású akkumulátor, Android 11

-4% 312 670 Ft
299 990 Ft áfa nélkül 236 210 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 9:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: ONE0078c1
0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Cégeknek Hogyan vásárolj Rólunk
Szállítás ide:
P-DC1-WEB00
27 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.
További információ Kevesebb információ