Válaszd ki azt az elemet az oldalon, amelyet a hiba érint
Obrovský výprodej Autós nyaralás

Hogyan töltsünk helyesen?

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve

Manapság mindegyikünk rendelkezik legalább egy elektronikus eszközzel, amelyet szükséges tölteni, legyen az mobiltelefon, laptop, tablet vagy MP3 lejátszó. Most megnézzük a töltők közötti különbséget és a különféle módokat, ahogy felgyorsíthatjuk a töltést. Azt is elmondjuk, miért jobb mindig eredeti kiegészítőket használni.

Lemerült telefon a töltőn

Elektronikus eszközök töltése – tartalom

 1. Hogyan töltsünk helyesen?
 2. Hogyan gyorsítható a töltés?
 3. Micro USB a USB-C – mobiltelefonokhoz és tabletekekhez
 4. Qi – vezeték nélküli töltés
 5. Mini USB –MP3-lejátszókhoz, ebook olvasókhoz, esetleg fényképezőgépekhez
 6. Csatlakozók laptopok töltéséhez
 7. Autós töltés
 8. Napelemes töltők
 9. Elem töltők
 10. Különböző hálózati feszültségek világszerte

Hogyan töltsünk helyesen?

A helyes töltéshez a következő alapszabályokat kell betartani:

 • ha lehetséges, használd az eredeti tápkábelt és adaptert,
 • ha pót adaptert vásárolsz, azt javasoljuk, ugyanattól a gyártótól válassz,
 • a készülék töltéséhez mindig az ajánlott maximális töltőáramot használd („A”-ban van megadva),
 • ne hagyd a készüléket túl sokáig a töltőn a feltöltés után, pl. egy éjszakán át,
 • ha hosszabb ideig nem tervezed használni a készüléket, az akkumulátort kb. 50%-on töltsd és töltsd fel folyamatosan,
 • ne töltsd a készüléket túl alacsony, vagy ellenkezőleg, túl alacsony hőmérsékleten, a 20 - 25° C szobahőmérséklet az ajánlott.
i Érdekel néhány tipp a készülékek helyes töltéséről? Akkor javasoljuk, olvasd el cikkünket, amelyben egyszerű pontokba szedve elmagyarázzuk, hogyan növelheted az akkumulátorok élettartamát a helyes töltéssel.

A továbbiakban bemutatjuk azokat a módszereket, amelyekkel a mobil eszközök, de a laptopok és a hagyományos akkumulátorok is tölthetőek és az idő szempontjából hatékonyabbá tehetőek.

Hogyan gyorsítható a töltés?

A szerényebb eszközöknél általában egy olyan adapter található, amely 1A áramot biztosít. Az ilyen típusú töltők a legolcsóbbak közé tartoznak és mobiltelefonok is tölthetőek vele. Azonban ezeket jobb, ha 2A feletti teljesítményű adapterekkel töltjük, általában 2,4A körüliekkel. Drágább adapterekről van szó, de abban az esetben, ha a készülék ezt megengedi, gyorsabb töltést tesznek lehetővé. A drágább mobiltelefonoknál, amelyek támogatják a gyorstöltést, akár 5A áramerősségűekkel is találkozhatunk. Az adapter helytelen kiválasztása azonban csökkentheti az akkumulátor élettartamát .

 • a töltőadaptert az amperben megadott, maximális lehetséges áramerősségnek megfelelően válaszd ki,
 • minél nagyobb az áramerősség, amelyet a készüléked támogat, annál gyorsabban is tölthető,
 • a készüléket kikapcsolhatod töltés közben, így a töltött energia egy részére sem lesz rögtön szükség,
 • töltés közben bekapcsolhatod a repülési üzemmódot, a telefon így energiát spórol, mert nem kell kommunikálnia a hálózattal,
 • a gyorsabb töltéshez is tartsd a készüléket szobahőmérsékleten.

Micro USB és USB-C mobiltelefonokhoz és tabletekekhez

Habár első pillantásra nem tűnik lényegesnek, a megfelelő akkumulátortöltő kiválasztása nemcsak gyorsabb töltést tesz lehetővé, hanem a készülék akkumulátorának élettartamát is meghosszabbítja. Megmutatjuk, hogyan válaszd ki a megfelelő hálózati adaptert és a megfelelő végződésű kábelt. Milyen csatlakozók használhatók a különböző eszközök töltésére?

A mobiltelefonoknál, amelyeket akár naponta töltünk ez viszonylag egyszerű. Az ugyanolyan operációs rendszerrel futó készülékek ugyanolyan csatlakozót használnak. Az iPhone és az iPad készülékek töltése Lightning porton, az Androidos eszközöké pedig micro USB csatlakozón keresztül történik. Ez a legelterjedtebb szabvány is a mobiltelefonos töltési csatlakozók között, amelyet már 2013 óta használnak. Az elmúlt években azonban az USB-C népszerűsége is kezd felzárkózni, amelynek számos előnye van.

i Tudtad, hogy különbség van a szabvány és a csatlakozó típusa között?

Ha csatlakozókról beszélünk, a szabvány egy verzió vagy a csatlakozó generációja. A legelterjedtebb szabványok az USB 3.1 Gen2, az USB 3.0 és az USB 2.0. Ezzel szemben a csatlakozók típusa könnyen megkülönböztethető egymástól, mivel különböző alakúak vagy méretűek. Például az USB-C mindkét oldalon csatlakoztatható, az USB-A pedig nem.

Példa a micro USB és az USB-C csatlakozók közötti különbségekre

Az USB-C ugyanúgy néz ki mindkét oldalról, így már nem történhet meg, hogy csak a sokadik próbálkozás után sikerül jól csatlakoztatnod a kábelt. Ha pedig USB 3.1 szabványról van szó, akkor még a gyors töltést is biztosítja, mivel több amper áramot juttat át az adapteren. Az USB-C-vel az USB 3.0 és 2.0 szabványoknál is találkozhatunk. Ezeknél azonban már nincs jelen a DisplayPort, illetve a nagysebességű adatátvitel. Ezért mindig figyelj az USB-C csatlakozóknál a szabványokra és generációkra.

Qi – vezeték nélküli, indukciós töltés

A „vezeték nélküli töltés“ kifejezés a jövő technológiájára utal. De egyáltalán nem az. A vezeték nélküli töltést már közép és felső kategóriás mobiltelefonoknál is megvalósították. Annak ellenére, hogy az ilyen töltés általában lassabb, mint a kábel segítségével történő, a felhasználók körében igen népszerű. Léteznek azonban gyors vezeték nélküli töltők is, mint a Belkin Boost Up Qi, amellyel gyorsabban tölthetsz, mint a kábellel.

i Az ún. Qi-technológia 2015 óta töltési szabvány, amikor olyan gyártók, mint a Samsung, a Nokia és további 214 tag szövetség döntött a vezeték nélküli töltés egységes módjáról. A kezdeményezéshez az IKEA is csatlakozott olyan bútorok gyártásával, amelyek lehetővé teszik a készülékek töltését a Qi segítségével.

A vezeték nélküli töltés az elektromágneses indukció elvén alapul, amely két tekercs között jön létre – a töltő alátét és maga a készülék között, amely ezt a technológiát használja. A töltés befejezése után például egy mobiltelefon az indukció segítségével visszajelezheti az alátétnek, hogy már fel van töltve. Az ennek köszönhetően úgy csökkenti a teljesítményét, hogy a telefon 100%-on maradjon, de ne pazarolja az energiát.

Vezeték nélküli Qi-töltés

Ha a mobiltelefonod nem Qi-kompatibilis, de szeretnéd vezeték nélkül tölteni, akkor szerezz be egy speciális Qi-szabványt támogató hátlapot, vagy matricát, amely a telefon akkumulátorának érintkezőihez csatlakozik.

Mini USB MP3-lejátszókhoz, ebook olvasókhoz, esetleg fényképezőgépekhez

A mini USB-típusú csatlakozó manapság egyre inkább háttérbe szorul. Ezt a 21. század elejétől használták és a micro USB-nél nagyobb vastagságúak. Ez is oka volt, hogy a mobiltelefonoknál lecserélték az újabb micro USB típusra.

A mini USB-t azonban néhány régebbi készüléknél is megtalálhatjuk. A vezeték nélküli hangszórókat ezen keresztül töltötték és a régebbi digitális fényképezőgépek ezen keresztül jelenítették még a televíziókon a fényképeket a ma már általánosabb HDMI szabvány helyett. Ezenkívül a mini USB-t használták és még használhatják adatátvitelre is, például az MP3 lejátszóknál vagy az ebook olvasóknál a zene vagy az olvasnivalók készülékre történő átvitelére.

Kábel mini USB csatlakozóval

Számtalan csatlakozó-típus a laptop töltéséhez

Hagyományos laptop csatlakozóból számtalan fajta létezik. Íratlan szabály, hogy szinte minden gyártónak saját, speciális végződésű töltője van. Az alábbi ábrán látható csatlakozók túlnyomó többsége nem rendelkezik egyedi jelöléssel, az azonosításra a gyártó, esetenként a laptop sorozat megnevezése szolgál.

A hordozható PC-k tekintetében azonban talán közelegnek a jobb idők. Az Acer, ami nem csak laptopokat gyárt, éppen mostanában kezdett el egyfajta csatlakozót használni a töltőknél. Az Apple is nemrég állt át a könnyen leválasztható MagSafe csatlakozóról az utóbbi időben terjedő USB-C szabványra.

Laptop-töltő csatlakozók

Az autós töltés szabványa

A mobilkészülékek autós, USB-csatlakozós szivargyújtóval történő töltése ma is nagy népszerűségnek örvend. Az autós töltők különböző kimeneti áramerősségeket kínálnak. Minél magasabb ampernyi áramot képes a töltő a készülékbe juttatni, annál gyorsabban tölti fel. Azonban szükséges hozzá, hogy a telefon támogassa az adott áramerősséget.

A legolcsóbb töltők csak 1A alap áramerősséget szolgáltatnak. Ez olyan lassú töltést biztosít, hogy többségében arra elegendő, hogy egy kevésbé igényes navigációt működésben tartson. A GPS-ket ezért sok esetben használat közben nem töltik. A 2.1A áramerősségű töltőkhöz drágábban lehet hozzájutni. Ezek viszont már elegendő erővel rendelkeznek ahhoz, hogy rövidebb idő alatt töltsenek fel egy mobiltelefont, mint az 1A-s töltők, illetve hogy a GPS-t használat közben is feltöltsék.

Autós töltés

A napelemek lassabbak, de a civilizációtól távol is működnek

Különleges és meglehetősen szokatlan kategória a napelemes töltés. A mobiltelefon USB-porton keresztüli feltöltéséhez a napelemes töltők a napenergiát villamos energiává alakítják át. Mivel az időjárás változékony lehet, még az alapmodelle is rendelkeznek beépített powerbankkal a zökkenőmentes töltés biztosítása érdekében. Hogy mi a hátránya? A napenergiával történő töltés időigényes. Megfelelő körülmények között a töltő 300 mA (0,3 A) körüli áramot biztosít, miközben az aljzat legalább 2A-t képes kezelni.

Napelemes töltő

Egyes elemtöltők powerbankként is szolgálnak

Az elemtöltők szabványosnak számítanak az akkumulátortöltők piacán. Az aljzatbeli váltóáramot egyenárammá alakítják, így tudják tölteni főleg az AA/AAA típusú akkumulátorokat. Léteznek olyan töltők, amelyek beépített powerbankkal rendelkeznek az áramforrás nélküli töltéshez. A különleges Batteroo töltéssel akár 3× meghosszabbítható az üzemidő.

Elemtöltő

i

Mi a különbség az akkumulátorban lévő egyenáram és a hálózati váltóáram között

 • A váltóáram, ami a hagyományos konnektorokban van, a készülékek többségének töltéséhez megfelelő. Az egyenáramtól elsősorban az különbözteti meg, hogy folyamatosan változik az áramkörben lévő feszültség amplitúdója (egy áramkör például a következő lehet: forrás  vezeték  kapcsoló  vezeték  izzó  vezeték  forrás). Az amplitúdó az aktuális irányú ingadozásokat ún. szinuszgörbével mutatja. Ezeknek az ingadozásoknak köszönhetően a váltakozó áram nem egyenletes, mint az egyenáram. Olyan eszközöknél használják, ahol nem okoz gondot ez a változékonyság motornál, porszívónál, lámpáknál, csengőnél és így tovább.
 • Ezzel szemben az egyenáramot olyan készülékeknél használják, amelyek számításokat végeznek és nem engedhetik meg a hiba lehetőségét. Így különösen alkalmas számítógépek, mobiltelefonok esetében. Mivel nincs változó amplitúdó, így megfelelőbb az ilyen készülékekhez és hozzájárul a számítások terén a szinte nulla hibaarányhoz. 

Hogyan ismerhetőek fel a különböző feszültségek és végződések világszerte

Az elektromos áram feszültségét voltban adják meg és régiónként eltérhet. A feszültségen kívül figyelembe kell venni az áram frekvenciáját is. Európában 50 Hz frekvencia (ismétlődő ingadozás egy adott idő alatt) és 230 V a megállapodás, míg az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban és Brazíliába 60 Hz és 120 V. Emiatt a készülékeket nem mindenhol lehet használni a szükséges adapter (amennyiben a töltő lehetővé teszi a bemeneti feszültség megváltoztatását), vagy feszültségszabályozó nélkül.

Az USA-ban használt dugó

Bizonyos esetekben 380 V feszültség használatával is lehet találkozni olyan dolgoknál, amelyeknél feltételezettnél nagyobb a terhelés. Ezt a feszültséget használják például a háztartásokban az indukciós főzőlapoknál, nagyobb elektromos motorok, fúrók, stb. meghajtására.

i

Tudd meg szótárunkból a töltéssel kapcsolatos kifejezések meghatározását. Mit jelent az elektromos feszültség, az áramerősség, a teljesítmény és a fogyasztás?

Minden tápkábel alapja a fázis és a nulla vezeték. Opcionálisan, amennyiben a készülék megkívánja, földelés is használható. Európában általában klasszikus kétpólusú villát használnak, úgy, mint nálunk is. Egyedül Nagy-Britanniában és Írországban a G típusú villa a szabvány, vagyis három téglalap alakú csap hatszögletű alappal.

Végül, de nem utolsósorban javasoljuk az eredeti adapterek vagy az eszközhöz mellékelt tartozékok használatát. Ez azért fontos, mert a kölcsönös kompatibilitást ezeknél tesztelték. A nem eredeti töltők használata csökkentheti az akkumulátor élettartamát, vagy a készülék tartós károsodásához vezethet.

AlzaPower T3C Triple Charger 5.4A White - Töltő
Több, mint98%Megbízhatóság
AlzaPower T3C Triple Charger 5.4A White
Töltő - hálózati, univerzális, 2x USB 2,4A, 1x USB-C 3A, teljesítmény: 27 W, 4Safe - rövidzárlat, túlfeszültség, túlterhelés és túlmelegedés elleni védelem, Smart Charge, feszültség: 100-240 V, MIL-HDBK-217F katonai szabvány, a csomag nem tartalmaz kábelt

-1% 6 990 Ft
6 890 Ft áfa nélkül 5 430 Ft
Kosárba
Átvehető: hétfő 7.6. 15:45-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: APWCC045d
PATONA Foto Dual Quick Sony NP-FW50 + 2x 1030 mAh-s akku - Akkumulátortöltő
Több, mint98%Megbízhatóság
PATONA Foto Dual Quick Sony NP-FW50 + 2x 1030 mAh-s akku
Akkumulátortöltő - a következő akkumulátorokkal kompatibilis: Sony NP-FW50, USB, Sony NPFW50, a következő készülékekkel kompatibilis: Sony NEX.3, NEX.3C, NEX.5, NEX.5A, NEX.5C, NEX.5D, NEX.5K, NEX-5N, NEX-7, NEX-7B, NEX-7C, NEX-7K, NEX-C3, A33, A55, 2x 1030 mAh-s akkumulátor

22 990 Ft áfa nélkül 18 100 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: PATb082
Apple 61W USB-C Power Adapter - Töltő
Több, mint98%Megbízhatóság
Apple 61W USB-C Power Adapter
Töltő - Thunderbolt 3 porttal rendelkező 13" MacBook Pro készülékhez, bármely USB-C porttal rendelkező készülékkel kompatibilis, töltőkábel nélkül

23 790 Ft áfa nélkül 18 730 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 15:45-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: NL209b5
AlzaPower Quadro Charger AP-400B - Akkumulátortöltő
Több, mint99%Megbízhatóság
AlzaPower Quadro Charger AP-400B
Akkumulátortöltő - 4x AA/AAA elemhez, NiMH/NiCd és alkáli elemek számára, LED állapot jelzés, meghibásodott elemek észlelése, polaritás érzékelés, 4X biztonsági védelem

-2% 5 590 Ft
5 490 Ft áfa nélkül 4 320 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 15:45-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: AEY0090
AlzaPower Q100 Quick Charge 3.0 Black - Töltő
-26%
AlzaPower Q100 Quick Charge 3.0 Black
Töltő - hálózati, univerzális, 1x USB Quick Charge 3A, teljesítmény: 18 W, 4 az 1-ben gyorstöltési támogatás, QC3.0 + BC1.2 + FCP (Huawei) + Apple 2.4A, 4Safe - rövidzárlat, túlfeszültség, túlterhelés és túlmelegedés elleni védelem, Qualcomm Quick Charge 3.0 tanúsítvány, a csomag nem tartalmaz kábelt

-26% 5 590 Ft
Kezdőár: 4 110 Ft áfa nélkül 3 240 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 15:45-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: AEY0160
AlzaPower M5CQ Multi Charge QC3.0 White - Töltő
Több, mint98%Megbízhatóság
AlzaPower M5CQ Multi Charge QC3.0 White
Töltő - hálózati, univerzális, 5x USB port - 1x USB Quick Charge + 1x USB-C 3A + 3x USB-A Smart Charge, teljesítmény: 63 W, 5 az 1-ben gyorstöltési támogatás, QC3.0 + BC1.2 + AFC (Samsung) + FCP Huawei) + Apple 2.4A, 4Safe - rövidzárlat, túlfeszültség, túlterhelés és túlmelegedés elleni védelem, Qualcomm Quick Charge 3.0 tanúsítvány

13 890 Ft áfa nélkül 10 940 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 15:45-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: AEY0171
AlzaPower Car Charger X310 Quick Charge 3.0, fekete - Autós töltő
Több, mint99%Megbízhatóság
AlzaPower Car Charger X310 Quick Charge 3.0, fekete
Autós töltő - 24 W, 3 A töltőáram, QuickCharge 3.0, túlfeszültség elleni védelem, töltésjelző, USB kimenet

Kezdőár: 2 510 Ft áfa nélkül 1 980 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: APWCC500b
Samsung EP-TA12 fehér - Töltő
Több, mint98%Megbízhatóság
Samsung EP-TA12 fehér
Töltő - 10W/2A adapter + mikro USB kábel

-5% 4 290 Ft
4 090 Ft áfa nélkül 3 220 Ft
Kosárba
Különleges ajánlat
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: SAAC0203e
ADATA Töltőállomás CU0480QC - Akkutöltő állomás
Több, mint98%Megbízhatóság
ADATA Töltőállomás CU0480QC
Akkutöltő állomás - 3 x USB 2.4A / 5V kimenet, 1x USB QC3.0, 1x USB-C, EU csatlakozó

7 390 Ft áfa nélkül 5 820 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: DU701a
AXAGON PWC-PDQ QUICK and PD USB + USB-C
Autós töltő - 47 W, 3 A töltőáram, Quick Charge, túlfeszültség elleni védelem, feszültségcsökkenés elleni védelem, 2× kimeneti konnektor, USB és USB-C kimenet

-2% 4 990 Ft
4 890 Ft áfa nélkül 3 850 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 15:45-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: AG200a30a10
Epic Wall Charger QC 3.0 fehér - Töltő
Több, mint98%Megbízhatóság
Epic Wall Charger QC 3.0 fehér
Töltő Qualcomm Quick Charge 3.0, maximális teljesítmény 18W

-1% 6 990 Ft
6 890 Ft áfa nélkül 5 430 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 15:45-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: EPICO97a2
VOLTCRAFT IPC-1L - Töltő
Több, mint98%Megbízhatóság
VOLTCRAFT IPC-1L
Töltő - alkalmas AAA/AA elemek számára, NiMH / NiCD, grafikus kijelző, a különálló rekeszek nyomon követése, kiterjedt töltési és regeneráló programok, időzített biztonsági kikapcsolással, hőmérsékletre érzékeny – automatikus kikapcsolás, a max. töltőáram rekeszenként 700 mA

13 890 Ft áfa nélkül 10 940 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 15:45-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: VC001a
Samsung Wireless Battery Pack 10000mAh Silver - Powerbank
-18%
Samsung Wireless Battery Pack 10000mAh Silver
Powerbank - mobiltelefonok és tabletek töltéséhez, 10000 mAh, gyorstöltés támogatása, QI vezeték nélküli töltés, LED töltésjelző,

-18% 13 090 Ft
10 690 Ft áfa nélkül 8 420 Ft
Kosárba
Hatalmas kiárusítás
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: SAAB0118a8
AlzaPower Source 20000mAh Quick Charge 3.0 Black - Powerbank
AlzaPower Source 20000mAh Quick Charge 3.0 Black
Powerbank - mobiltelefonok és tabletek töltéséhez, 20000 mAh, USB-C, gyorstöltés támogatása, 3 kimenet, akár 5 V és 3 A, kijelző,

9 690 Ft áfa nélkül 7 630 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 15:45-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: APWPB152
AlzaPower Source 10000mAh Quick Charge 3.0 Black - Powerbank
AlzaPower Source 10000mAh Quick Charge 3.0 Black
Powerbank - mobiltelefonok és tabletek töltéséhez, 10000 mAh, USB-C, gyorstöltés támogatása, 3 kimenet, akár 5 V és 3 A, kijelző,

-1% 6 990 Ft
6 890 Ft áfa nélkül 5 430 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 15:45-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: APWPB150
0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Szállítás és fizetés Rólunk
Szállítás ide:
WEB10
25 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérõ
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket