A kávéfa gyümölcsét kizárólag kézzel szedik
Az AlzaCafé Guatemala kávébab a Huehuetenango régióból származik, amely a Cuchumatanes lábánál, Közép-Amerika legmagasabb, nem vulkáni eredetű hegységében található. Ezen a területen keresztül áramlanak a mexikói Tehuantepec-síkságról érkező forró légáramlatok. Ez nagyon fontos, mivel megvédik a kávéfákat a fagytól, amely kedvezően hat a növekedésükre. Az SHB (Strictly High Bean) rövidítés azt jelzi, hogy a babot 1 350 m tengerszint feletti magasságban termesztették, ahol a kávé gyümölcsét kizárólag kézzel szedik, és a gazdaságok még tapasztalt szedőket is alkalmaznak, akik csak érett és jó minőségű gyümölcsöt szednek. A betakarítás után a gyümölcsöket úgynevezett malmokba öntik és megmossák, ezáltal pedig eltávolítják a héját és a pépet. Ezt követően a kávébabokat 22 órán át erjedni hagyják, végül a szemeket közvetlen napfényben hagyják száradni.